Objętość bryły

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Swagbrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 cze 2019, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grójec
Podziękował: 1 raz

Objętość bryły

Post autor: Swagbrew »

Oblicz objętość bryły ograniczonej równaniami:
\(\displaystyle{ z=1- x ^{2} - y ^{2}}\)
\(\displaystyle{ z=-1+ \sqrt{ x ^{2}+y ^{2} }}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Objętość bryły

Post autor: Premislav »

Pomogą współrzędne walcowe:
\(\displaystyle{ x=r\cos \phi\\ y=r\sin \phi\\z=z}\)
Swagbrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 cze 2019, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grójec
Podziękował: 1 raz

Objętość bryły

Post autor: Swagbrew »

Bryły te będą do obliczenia w granicach koła o promieniu 1 tak?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Objętość bryły

Post autor: Premislav »

Tak, \(\displaystyle{ \ r\le 1}\).
lolek_m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2 sty 2016, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

Re: Objętość bryły

Post autor: lolek_m »

Pytam z ciekawości, całka będzie wyglądać tak: \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}d𝛒 \int_{0}^{2 \pi }d𝛗 \int_{1-𝛒}^{1- 𝛒^{2} } 𝛒dh}\) ?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2020, o 19:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ