Zmienić kolejność całkowania:
\(\displaystyle{ \int_{- \sqrt{2} }^{0} dx \int_{x}^{ \sqrt{4-x^{2}} } f(x, y) dy}\)
Moja odpowiedź:
\(\displaystyle{ \int_{- \sqrt{2}}^{0} dy \int_{y}^{- \sqrt{2}} f(x, y) dx + \int_{0}^{ \sqrt{2} } dy \int_{0}^{\sqrt{2}}f(x, y) dx + \int_{\sqrt{2}}^2} dy \int_{0}^{ \sqrt{4-y^{2} }f(x, y) dx}\)
Proszę o sprawdzenie, czy jest dobrze.
Zmień kolejność całkowania
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Zmień kolejność całkowania
Raczej:
\(\displaystyle{ \int_{- \sqrt{2}}^{0} dy \int_{- \sqrt{2}}^{y} f(x, y) dx + \int_{0}^{ \sqrt{2} } dy \int_{-\sqrt{2}}^{0}f(x, y) dx + \int_{\sqrt{2}}^2} dy \int_{- \sqrt{4-y^{2} }^{0}f(x, y) dx}\)
\(\displaystyle{ \int_{- \sqrt{2}}^{0} dy \int_{- \sqrt{2}}^{y} f(x, y) dx + \int_{0}^{ \sqrt{2} } dy \int_{-\sqrt{2}}^{0}f(x, y) dx + \int_{\sqrt{2}}^2} dy \int_{- \sqrt{4-y^{2} }^{0}f(x, y) dx}\)