Zamiana kolejności całkowania

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Pisiuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 cze 2019, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Zamiana kolejności całkowania

Post autor: Pisiuu »

Sprawdźcie czy dobrze plssss <3

C) Zamienić kolejność całkowania w całce iterowanej \(\displaystyle{ \int_{0}^{3}dx \int_{x-3}^{ln\left| 4-x\right| }f\left( x, y\right) dy}\)

\(\displaystyle{ D = \left\{ \left( x, y\right): 0 \le x \le 3, x-3 \le y \le ln\left| 4-x\right|\right\}}\)

\(\displaystyle{ D _{1} = \left\{ \left( x, y\right): 0 \le x \le 4-e ^{y}, 0 \le y \le ln\left| 4\right|\right\}}\)

\(\displaystyle{ D _2{} = \left\{ \left( x, y\right): 0 \le x \le y+3, -3 \le y \le 0\right\}}\)

\(\displaystyle{ \int_{0}^{3}dx \int_{x-3}^{ln\left| 4-x\right| }f\left( x, y\right) dy = \int_{0}^{ln\left| 4\right| }dy \int_{0}^{4-e ^{y} }f\left( x, y\right) dx+\int_{-3}^{0}dy \int_{0}^{y+3}f\left( x, y\right) dx}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zamiana kolejności całkowania

Post autor: kerajs »

Jest dobrze.

Ale!
Spójrz teraz na Twój zapis całki z pierwszego postu 441758.htm . Jest inny, a w porównaniu z powyższymi, jest niestety błędny (zła kolejność \(\displaystyle{ \mbox{d}\phi , \mbox{d}r}\) ).
Pisiuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 cze 2019, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Re: Zamiana kolejności całkowania

Post autor: Pisiuu »

Tam nie odwracalem kolejności całkowania, wiec powinno być dobrze?-- 29 cze 2019, o 21:50 --
kerajs pisze:Jest dobrze.

Ale!
Spójrz teraz na Twój zapis całki z pierwszego postu 441758.htm . Jest inny, a w porównaniu z powyższymi, jest niestety błędny (zła kolejność \(\displaystyle{ \mbox{d}\phi , \mbox{d}r}\) ).
Już wiem czemu ma być na odwrót, bo ta całka zewnętrzna powinna być ograniczona stałymi?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zamiana kolejności całkowania

Post autor: kerajs »

Tak, kąt zmienia się w granicach które są liczbami, a promień może być (i tam akurat jest) zależny od tego kąta.
Pisiuu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 27 cze 2019, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Re: Zamiana kolejności całkowania

Post autor: Pisiuu »

Dzięki wielkie!!!!
ODPOWIEDZ