zbadać zbieżność całki

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
sportowiec1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: małopolska
Podziękował: 5 razy

zbadać zbieżność całki

Post autor: sportowiec1993 »

Mam do zbadania zbieżność poniższej całki:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } \frac{\sin x}{x^{2}} \mbox{d}x}\)
Rozbiłem to na dwie całki: \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} + \int_{1}^{ \infty }}\)
z kryterium porównawczego (z funkcja \(\displaystyle{ g(x)= \frac{1}{x^{2}}}\) całka:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{ \infty } \frac{\sin x}{x^{2}} \mbox{d}x}\) jest zbieżna.

Natomiast nie wiem w jaki sposób sprawdzić (ro)zbieżność całki:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1 } \frac{\sin x}{x^{2}} \mbox{d}x}\)
Mógłby ktoś, coś doradzić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: zbadać zbieżność całki

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ \sin x\approx x}\)
sportowiec1993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: małopolska
Podziękował: 5 razy

Re: zbadać zbieżność całki

Post autor: sportowiec1993 »

dzięki
ODPOWIEDZ