Całka z pierwiastkiem 4 stopnia

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
asia_g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 lut 2019, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Całka z pierwiastkiem 4 stopnia

Post autor: asia_g »

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{x dx}{ \sqrt[4]{2x+3} }}\)

Proszę o pomoc, czy to podstawienie jest dobre?
\(\displaystyle{ t= \sqrt[4]{2x+3}}\)
\(\displaystyle{ t^{4}=2x+3}\)
\(\displaystyle{ 2t^{3}dt=dx}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{t ^{4}-3 }{2}}\)
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Całka z pierwiastkiem 4 stopnia

Post autor: PoweredDragon »

Podstawienie jak najbardziej dobre
ODPOWIEDZ