Całka podwójna
- Skynet
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 11:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka podwójna
Obliczyć całkę podwójną funkcji f w prostokącie
\(\displaystyle{ P = \{(x, y); x\in[a,b] \text{ i }y\in[c,d] \}}\)
\(\displaystyle{ f(x,y) = \sqrt{x+y},\ a=0,\ b=2,\ c=2,\ d=4}\)
mógłby ktoś mi z tym pomóc
Z góry dzięki
\(\displaystyle{ P = \{(x, y); x\in[a,b] \text{ i }y\in[c,d] \}}\)
\(\displaystyle{ f(x,y) = \sqrt{x+y},\ a=0,\ b=2,\ c=2,\ d=4}\)
mógłby ktoś mi z tym pomóc
Z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka podwójna
Jeżeli obszarem jest prostokąt to sprawa jest dość prosta.
Masz problem z samym zapisaniem jak całka będzie wyglądać, czy też problem pojawia się przy obliczeniach
Masz problem z samym zapisaniem jak całka będzie wyglądać, czy też problem pojawia się przy obliczeniach
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka podwójna
No dobrze - mamy zatem całkę:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^2 \int \limits_2^4 \sqrt{x+y} \, \mbox{d}y \, }\)
(ew. mogłeś wybrać najpierw całkowanie po dx a potem po dy, jednak niewielka to różnica)
Najpierw całkujemy po dy, więc wszystkie zmienne pórcz y traktujemy jako stałe.
Podstawiamy: \(\displaystyle{ t^2 = x + y, \quad dy = 2t \, dt}\), stąd przy całkowaniu po y otrzymamy:
\(\displaystyle{ \int \sqrt{x+y} \, \mbox{d}y = \int 2 t^2 \, \mbox{d}t = \frac{2}{3}t^3 = \frac{2}{3} (x+y)^{3/2}}\)
Następnie musisz uwzględnić granice całkowania i pozostanie jeszcze całka po dx.
\(\displaystyle{ \int\limits_0^2 \int \limits_2^4 \sqrt{x+y} \, \mbox{d}y \, }\)
(ew. mogłeś wybrać najpierw całkowanie po dx a potem po dy, jednak niewielka to różnica)
Najpierw całkujemy po dy, więc wszystkie zmienne pórcz y traktujemy jako stałe.
Podstawiamy: \(\displaystyle{ t^2 = x + y, \quad dy = 2t \, dt}\), stąd przy całkowaniu po y otrzymamy:
\(\displaystyle{ \int \sqrt{x+y} \, \mbox{d}y = \int 2 t^2 \, \mbox{d}t = \frac{2}{3}t^3 = \frac{2}{3} (x+y)^{3/2}}\)
Następnie musisz uwzględnić granice całkowania i pozostanie jeszcze całka po dx.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 15:44 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
- Skynet
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 11:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka podwójna
Obl. objętość bryły ograniczonej powierzchni:
\(\displaystyle{ a)\ z=x^{2}+y^{2},\ x+y=4,\ y=0,\ x=0,\ z=0}\)
w tym przypadku funkcją podcałkową będzie chyba x+y+4=0, ale mam problem z określeniem granic całkowania
\(\displaystyle{ b)\ z=x^{2} + y^{2}, x+z =0}\)
a tutaj totalnie brakuje mi pomysłów
\(\displaystyle{ a)\ z=x^{2}+y^{2},\ x+y=4,\ y=0,\ x=0,\ z=0}\)
w tym przypadku funkcją podcałkową będzie chyba x+y+4=0, ale mam problem z określeniem granic całkowania
\(\displaystyle{ b)\ z=x^{2} + y^{2}, x+z =0}\)
a tutaj totalnie brakuje mi pomysłów
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka podwójna
Nie, gdyż bryła jest ograniczona od góry przez pow. o r. \(\displaystyle{ z = x^2 + y^2}\) i od dołu przez z = 0.Skynet pisze:w tym przypadku funkcją podcałkową będzie chyba x+y+4=0
Więc należy obliczyć:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^4 \int\limits_0^{4-x} x^2 + y^2 \, \mbox{d}y \, }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka podwójna
Rzutując tą bryłę na płaszczyznę \(\displaystyle{ OXY}\) otrzymujemy trójkąt ograniczony przez \(\displaystyle{ x=0, \ y = 0, \ y = 4 - x}\) stąd wyznaczamy granice całkowania (podstawą jest zawsze wykonanie rysunku).
- Skynet
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 11:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka podwójna
A jak będzie to się miało w drugim przypadku?
Próbuję narysować rysunek dla drugiego podpunktu ale coś nie bardzo. Nie wiem jak to mam przełożyć na zakres dla x i y.
Próbuję narysować rysunek dla drugiego podpunktu ale coś nie bardzo. Nie wiem jak to mam przełożyć na zakres dla x i y.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka podwójna
Druga jest nieco ciekawsza
Funkcją podcałkową będzie \(\displaystyle{ -x - (x^2 + y^2)}\).
Aby wyznaczyć obszar całkowania musisz zrzutować bryłę na płaszczyznę OXY (rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = -x}\) względem y (lub x - jak chcecz), rysujesz sobie ten obszar i wyznaczasz granice).
Funkcją podcałkową będzie \(\displaystyle{ -x - (x^2 + y^2)}\).
Aby wyznaczyć obszar całkowania musisz zrzutować bryłę na płaszczyznę OXY (rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = -x}\) względem y (lub x - jak chcecz), rysujesz sobie ten obszar i wyznaczasz granice).