Całka potrójna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Sased
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 sty 2018, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Całka potrójna

Post autor: Sased »

Obliczyć całkę \(\displaystyle{ \iiint_{U}z \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z}\),
gdzie \(\displaystyle{ U}\) jest obszarem ograniczonym powierzchnią stożkową \(\displaystyle{ z^2=\frac{1}{9}(x^2+y^2)}\) oraz powierzchnią \(\displaystyle{ z=4}\).
Mam problem, według mnie to nieskończony stożek ścięty u góry powierzchnią \(\displaystyle{ z=4}\), a z dołu niczym nieograniczony więc obszar także jest nieograniczony. Jaki jest błąd w moim rozumowaniu?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Re: Całka potrójna

Post autor: Chromosom »

Stożek jest nieskończony, ale powierzchnia \(\displaystyle{ z=4}\) ogranicza skończony obszar i to jest stożek o wysokości 4, promień można wyznaczyć przyrównując do siebie równania ograniczające powierzchnie, następnie warto przejść na współrzędne walcowe.
Sased
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 sty 2018, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Re: Całka potrójna

Post autor: Sased »

Chromosom pisze:Stożek jest nieskończony, ale powierzchnia \(\displaystyle{ z=4}\) ogranicza skończony obszar
Nie do końca rozumiem, stożek jest ograniczony powierzchnią \(\displaystyle{ z=4}\) nad osią \(\displaystyle{ OXY}\), jednak pod nadal jest nieskończony...
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Re: Całka potrójna

Post autor: Chromosom »

zgadza się, należy uwzględnić jedynie ograniczony obszar nad płaszczyzną \(\displaystyle{ Oxy}\)
Sased
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 sty 2018, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Re: Całka potrójna

Post autor: Sased »

W porządku, jednak w poleceniu nie ma ograniczenia \(\displaystyle{ z=0}\), dlatego nadal nie rozumiem czemu mielibyśmy całkować po tym obszarze.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka potrójna

Post autor: a4karo »

Bo całkowanie po tym drugim raczej nie ma sensu - funkcja jest tam równa co najmniej 4x objętość obszaru, czyli ....
ODPOWIEDZ