Całka funkcji uwikłanej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
pawel1216
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 31 gru 2017, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Całka funkcji uwikłanej

Post autor: pawel1216 »

Chciałem odpowiedzieć sobie na bardzo ciekawy problem fizyczny i podczas rachunków wyszło mi trudne (jak dla mnie) równanie z którego chciałbym wyznaczyć funkcję \(\displaystyle{ dS(t)}\) Jeśli chodzi o analizę matematyczną to jestem zielony, umiem tylko takie podstawowe rzeczy całkowanie wielomianów itp. więc proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie jak to zrobiliście
\(\displaystyle{ dS(t)= \frac{k}{m _{a} } \int_{0}^{T}( \int_{0}^{T} \frac{q _{A} \cdot q _{B} }{ (X(t)-(x _{0}+dS(t)))^{2} }dt )dt}\)
PS: Jak coś to \(\displaystyle{ X(0)=dS(0)=0}\)
ODPOWIEDZ