Funkcja hipergeometryczna.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Funkcja hipergeometryczna.

Post autor: pawlo392 »

Pytałem niedawno o pewną całkę. Jednak troszkę mnie ona "dręczy". Wygląda ona teraz troszkę inaczej. Mianowicie : \(\displaystyle{ s(1-a)\int e^{(1-a)(b+c)t} \cdot (d-ge^{ft})^{1-a}dt}\).
Gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d,g,f}\) są stałymi. Podobno ta całka równa się jakiemuś szeregowi hipergeometrycznemu czy też funkcji gamma Eulera. Szukam od dłuższego czasu informacji na ten temat. Nawet na stackexchange.com nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Bardzo podobne całki pojawiają się w różnych artykułach na temat modelu Solowa. Np.

Kod: Zaznacz cały

https://www.researchgate.net/publication/225686575_The_Solow_model_improved_through_the_logistic_manpower_growth_law
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Re: Funkcja hipergeometryczna.

Post autor: jutrvy »

Może spróbuj spytać tu:

Kod: Zaznacz cały

https://mathoverflow.net/
dec1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 714
Rejestracja: 21 mar 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 191 razy

Re: Funkcja hipergeometryczna.

Post autor: dec1 »

..
Ostatnio zmieniony 6 cze 2018, o 00:16 przez dec1, łącznie zmieniany 1 raz.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Funkcja hipergeometryczna.

Post autor: PoweredDragon »

Well
\(\displaystyle{ I = s(1-a)int e^{(1-a)(b+c)t} cdot (d-ge^{ft})^{1-a}dt}\)

\(\displaystyle{ e^t = h \
e^t mbox{d}t = mbox{d}h \
h mbox{d}t = mbox{d}h}\)


\(\displaystyle{ I = s(1-a) int h^{(1-a)(b+c)-1} cdot (d-gh^f)^{1-a} mbox{d}h}\)

No i masz różniczkę dwumienną po zmiennej \(\displaystyle{ h}\)

33970.htm

Nie zwróciłem uwagi na stałe. Jest to różniczka dwumienna, gdy \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ (b+c)}\) i \(\displaystyle{ f}\) są wymierne. Otherwise jest więcej zabawy, pewnie nieelementarne, jak to zwykle bywa
Ostatnio zmieniony 5 cze 2018, o 23:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Funkcja hipergeometryczna.

Post autor: pawlo392 »

PoweredDragon pisze:Well


Nie zwróciłem uwagi na stałe. Jest to różniczka dwumienna, gdy \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ (b+c)}\) i \(\displaystyle{ f}\) są wymierne. Otherwise jest więcej zabawy, pewnie nieelementarne, jak to zwykle bywa
No i o tę zabawę chodzi.
jutrvy pisze:Może spróbuj spytać tu:

Kod: Zaznacz cały

https://mathoverflow.net/
Spróbuję, choć nie wiem czy taki post przejdzie bez własnej inicatywy.
ODPOWIEDZ