Całka z sin(x^2)

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
focus191
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 cze 2017, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Całka z sin(x^2)

Post autor: focus191 »

Witam
czy ktoś mógł by mi pomóc z obliczeniem całki z funkcji:
\(\displaystyle{ \int \sin (x^2)dx}\)
Próbowałem różnymi metodami np podstawień t ale później jeśli wyciągnę pochodną z wyniku to wychodzą mi inne wyniki.
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Całka z sin(x^2)

Post autor: mortan517 »

Prawdopodobnie popełniasz gdzieś błąd po drodze, bo ta całka jest nieelementarna.
focus191
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 cze 2017, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Całka z sin(x^2)

Post autor: focus191 »

A czy można poprosić jakąś podpowiedź co do rozwiązania? W necie jest mało informacji na ten temat a ogólna teoria jest ciężka do rozgryzienia.
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Całka z sin(x^2)

Post autor: Benny01 »

Może inaczej. W jaki sposób otrzymałeś tę całkę?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Całka z sin(x^2)

Post autor: AiDi »

focus191 pisze:A czy można poprosić jakąś podpowiedź co do rozwiązania?
Całka jest nieelementarna, czyli "nie da się jej obliczyć". Przynajmniej nieoznaczonej. Oznaczoną numerycznie.
focus191
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 cze 2017, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Całka z sin(x^2)

Post autor: focus191 »

Mam obliczyć pole powierzchni pod tą funkcją czyli wyliczyć całkę. Ma ona być na odcinku \(\displaystyle{ \langle-\pi,\pi\rangle}\).
Metodą numeryczną (obiema metodami) mam już policzone, ale mamy porównać to do obliczenia klasycznego w danym przedziale (tak jak to wylicza np Matlab. Stąd też padło pytanie jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 1 maja 2018, o 01:43 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4075
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Całka z sin(x^2)

Post autor: Janusz Tracz »

Matlab też robi to numerycznie tak jak każdy inny program który nie liczy symbolicznie. Programy symboliczne nie pomogą za dużo ze względu na wspomnianą już nie elementarność tej całki. Więc nawet symboliczne zapisy z użyciem całek nie są satysfakcjonujące. Bo tak naprawdę nic nam to nie daje oprócz zmiany oznaczeń.



Przy tej całce jedynie całkowanie po przedziale \(\displaystyle{ left[ 0, infty
ight)}\)
daje coś konkretnego i daje się jakoś liczyć bez analizy numerycznej. [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=int+0to+inf+of+sin(x%5E2)]zerknij tu[/url].
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Całka z sin(x^2)

Post autor: arek1357 »

jeśli wyciągnę pochodną z wyniku to wychodzą mi inne wyniki
Ciekawe spostrzeżenie...

Rozwiń sobie w szereg Taylora i tę całkę rozwiążesz.

Wtedy pochodna z wyniku da dobry wynik.

Całka nieelementarna nie znaczy, że nie można jej obliczyć czy, że nie istnieje tylko, że jesteśmy za głupi żeby ją obliczyć.
Np. wyższa inteligencja (anioł) nie ma żadnego problemu z liczeniem całki nieelementarnej...
focus191
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 cze 2017, o 21:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Całka z sin(x^2)

Post autor: focus191 »

Dziękuję bardzo wszystkim za naprowadzenie mnie na sposób rozwiązania Teraz cięższa droga z wykonaniem obliczeń.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka z sin(x^2)

Post autor: a4karo »

arek1357 pisze:[Całka nieelementarna nie znaczy, że nie można jej obliczyć czy, że nie istnieje tylko, że jesteśmy za głupi żeby ją obliczyć.
Np. wyższa inteligencja (anioł) nie ma żadnego problemu z liczeniem całki nieelementarnej...
Ręce opadają...
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Całka z sin(x^2)

Post autor: arek1357 »

A co masz do aniołów?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Całka z sin(x^2)

Post autor: Premislav »

Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a matematyki bym nie miał, stałbym się jako miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący.

Przecież jak całka jest nieelementarna, to nie znaczy, że jest trudna, tylko że nie da się wyrazić funkcji pierwotnej w postaci skończonej kombinacji liniowej funkcji elementarnych (jak tutaj). Anioły, jeśli istnieją, też tego nie potrafią, bo się po prostu kurde nie da, chyba że mają inny zakres funkcji elementarnych (podobnie jak np. w Matematyce konkretnej uznaje się \(\displaystyle{ H_n}\) za postać „zwartą").

PS Ja i tak wierzę w boga, [...], Buddę.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2018, o 10:40 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka z sin(x^2)

Post autor: a4karo »

arek1357 pisze:A co masz do aniołów?
Nic, ale jak już musisz, to lepiej żebyś takie bzdury (patrz post Premislava) pisał w temacie "off-topic, czyli dyskusje na każdy temat"
Anioły bowiem, że jak i Twoje przekonania religijne (i niczyjej inne, żeby było jasne) z matematyką nie mają nic wspólnego.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Całka z sin(x^2)

Post autor: AiDi »

I na tym możemy temat zakończyć.
Zablokowany