Pole ograniczone krzywą

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
magdaaa1998
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 16 paź 2017, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Pole ograniczone krzywą

Post autor: magdaaa1998 »

Mam do obliczenia pole ograniczone krzywa i osią \(\displaystyle{ Ox}\). Krzywa = \(\displaystyle{ x \sqrt{1- x^{2} }}\). Obliczyłam że dziedziną funkcji są liczby w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle-1,1\right\rangle}\) , jednak nie rozumiem, dlaczego licząc dane pole należny je rozbić na dwie całki \(\displaystyle{ \int_{-1}^{0}}\) i \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}}\) , a nie może to być jedna całka \(\displaystyle{ \int_{-1}^{1}}\)?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2018, o 00:11 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Pole ograniczone krzywą

Post autor: Benny01 »

Ponieważ ta funkcja jest nieparzysta i całka na tym przedziale Ci się wyzeruje.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Pole ograniczone krzywą

Post autor: SlotaWoj »

Bo dla \(\displaystyle{ x\in\left\langle-1;0\right\rangle}\) krzywa jest pod osią \(\displaystyle{ 0x}\), więc całka jest ujemna i pole, to liczba przeciwna do jej wartości.

Ponieważ funkcja opisująca Twoją krzywą jest nieparzysta, więc \(\displaystyle{ \int_{-1}^1 ... \;\dd x=0}\)

Można też tak:
  • Pole między Twoją krzywą, a osią \(\displaystyle{ 0x}\), to:
    • \(\displaystyle{ \int_{-1}^1 \left|x\sqrt{1-x^2}\right|\;\dd x=-\int_{-1}^0 x\sqrt{1-x^2}\;\dd x\ +\int_0^1 x\sqrt{1-x^2}\;\dd x=2\int_0^1 x\sqrt{1-x^2}\;\dd x}\)
magdaaa1998
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 16 paź 2017, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

Re: Pole ograniczone krzywą

Post autor: magdaaa1998 »

SlotaWoj, czyli zawsze, jak moja całka jest pod osią to rozbijam to tak jakby na dwie całki?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pole ograniczone krzywą

Post autor: a4karo »

Nikt ci nie każe rozbijać tej calki na dwie, ale jak rozbijesz, to jest prościej.
ODPOWIEDZ