Pole figury ograniczonej krzywymi
Pole figury ograniczonej krzywymi
prosiłbym o pomoc z tym zadaniem, obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi
\(\displaystyle{ y = x^2 - 4x - 3}\)
\(\displaystyle{ y = -x^2 + 6x + 9}\)
\(\displaystyle{ y = x^2 - 4x - 3}\)
\(\displaystyle{ y = -x^2 + 6x + 9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Pole figury ograniczonej krzywymi
Zrób rysunek. Znajdź punkty wspólne obydwu parabol, przyjrzyj się rysunkowi, scałkuj obie funkcje w odpowiednich granicach i zastanów się, co trzeba zrobić (które pola trzeba dodać, bądź odjąć), żeby uzyskać pole powierzchni obszaru ograniczonego tymi krzywymi.
Pole figury ograniczonej krzywymi
Bardzo prostym sposobem na obliczenie tego pola jest zastosowanie całki podwójnej:
\(\displaystyle{ P= \int\int_{D} 1dxdy}\)
Funkcją podcałkową jest z=1
Aby wyznaczyć obszar całkowania wyznaczmy punkty przecięcia parabol rozwiązując równanie:
\(\displaystyle{ x^2 - 4x - 3= -x^2 + 6x + 9}\)
\(\displaystyle{ x_1=-1}\)
\(\displaystyle{ x_2=6}\)
Pole wyraża się zatem za pomocą poniższej całki podwójnej:
\(\displaystyle{ P= \int_{-1}^{6} dx \int_{-x^2 + 6x + 9}^{ x^2 - 4x - 3} 1dy}\)
x zmienia się więc w stałych granicach, natomiast y zmienia się od jednej funkcji do drugiej
\(\displaystyle{ P= \int\int_{D} 1dxdy}\)
Funkcją podcałkową jest z=1
Aby wyznaczyć obszar całkowania wyznaczmy punkty przecięcia parabol rozwiązując równanie:
\(\displaystyle{ x^2 - 4x - 3= -x^2 + 6x + 9}\)
\(\displaystyle{ x_1=-1}\)
\(\displaystyle{ x_2=6}\)
Pole wyraża się zatem za pomocą poniższej całki podwójnej:
\(\displaystyle{ P= \int_{-1}^{6} dx \int_{-x^2 + 6x + 9}^{ x^2 - 4x - 3} 1dy}\)
x zmienia się więc w stałych granicach, natomiast y zmienia się od jednej funkcji do drugiej
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Pole figury ograniczonej krzywymi
Raczej tak:
\(\displaystyle{ P = \int_{-1}^{6} \int_{-x^2 + 6x + 9}^{ x^2 - 4x - 3} 1\mbox{d}y \mbox{d}x}\)
\(\displaystyle{ P = \int_{-1}^{6} \int_{-x^2 + 6x + 9}^{ x^2 - 4x - 3} 1\mbox{d}y \mbox{d}x}\)
Pole figury ograniczonej krzywymi
Szczerze mówiąc spotkałem się już z wieloma wariacjami na temat zapisu całek wielokrotnych
co książka to inny zapis.
Według mnie najbardziej jednoznaczny zapis może wyglądać tak:
\(\displaystyle{ P = \int_{-1}^{6} (\int_{-x^2 + 6x + 9}^{ x^2 - 4x - 3} 1\mbox{d}y) \mbox{d}x}\)
Nawiasy naprowadzają w jakiej kolejności oblicza się taką całkę
co książka to inny zapis.
Według mnie najbardziej jednoznaczny zapis może wyglądać tak:
\(\displaystyle{ P = \int_{-1}^{6} (\int_{-x^2 + 6x + 9}^{ x^2 - 4x - 3} 1\mbox{d}y) \mbox{d}x}\)
Nawiasy naprowadzają w jakiej kolejności oblicza się taką całkę
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Pole figury ograniczonej krzywymi
A co za różnica. To tylko kwestia zamiany granic całkowania, czyż nie?
Równie dobrze możemy najpierw policzyć całkę, a potem dać \(\displaystyle{ P = \left| I\right|}\) albo od razu wziąć w wartość bezwzględną. W/E
Równie dobrze możemy najpierw policzyć całkę, a potem dać \(\displaystyle{ P = \left| I\right|}\) albo od razu wziąć w wartość bezwzględną. W/E
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Re: Pole figury ograniczonej krzywymi
Nie. Jak się podpowiada rozwiązanie niezbyt proste zresztą, bo pole między krzywymi robi się wcześniej niż całkę podwójna) to trzeba to zrobić prawidłowo.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4106
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1410 razy
Re: Pole figury ograniczonej krzywymi
Tradycyjna metoda to \(\displaystyle{ P= \int_{x_1}^{x_2}f_g-f_d \mbox{d}x}\). Wzór można zwinąć do całki podwójnej i wyjdzie \(\displaystyle{ P= \int_{x_1}^{x_2}f_g-f_d \mbox{d}x = \int_{x_1}^{x_2} \int_{f_d}^{f_g} 1\mbox{d}y \mbox{d}x}\). Ale jest tylko wariacja na temat i nie wnosi za dużo do rozwiązania w tym konkretnym przypadku bo pytający prawdopodobnie zaczyna dopiero całki pojedynczy więc po co straszycie. Do policzenia jest
\(\displaystyle{ P=\int_{-1}^{6} -x^2+6x+9-(x^2-4x-3) \mbox{d}x=...}\)
Całka jest banalna to jest zwykłe całkowanie wielomianu więc do działa.
\(\displaystyle{ P=\int_{-1}^{6} -x^2+6x+9-(x^2-4x-3) \mbox{d}x=...}\)
Całka jest banalna to jest zwykłe całkowanie wielomianu więc do działa.