Prosze o pomoc przy całce:
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x^4+3x^2}}\)
całka funkcji wymiernej
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
całka funkcji wymiernej
całkę można rozpisać tak
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x^{4}+3x^{2}}=\int\frac{dx}{x^{2}(x^{2}+3)}}\)
niech \(\displaystyle{ X=x^{2}+3=a^{2}+x^{2}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x^{2}X}=-\frac{1}{a^{2}x}-\frac{1}{a^{3}}Y}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x^{4}+3x^{2}}=\int\frac{dx}{x^{2}(x^{2}+3)}}\)
niech \(\displaystyle{ X=x^{2}+3=a^{2}+x^{2}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x^{2}X}=-\frac{1}{a^{2}x}-\frac{1}{a^{3}}Y}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wieruszów
- Podziękował: 8 razy
całka funkcji wymiernej
Nie rozumiem tej drugiej części ;/ skąd to Y
[ Dodano: 27 Września 2007, 18:24 ]
Całke policzyłam tak: \(\displaystyle{ \int\frac{1}{3x^2}+\frac{-1dx}{3(x^2+3)}=\frac{-1}{3x}-\frac{1}{3}\int\frac{1dx}{x^2+3}=\frac{-1}{3x}-\frac{\sqrt{3}}{9}\arctan\frac{x}{\sqrt{3}}+C}\)
[ Dodano: 27 Września 2007, 18:24 ]
Całke policzyłam tak: \(\displaystyle{ \int\frac{1}{3x^2}+\frac{-1dx}{3(x^2+3)}=\frac{-1}{3x}-\frac{1}{3}\int\frac{1dx}{x^2+3}=\frac{-1}{3x}-\frac{\sqrt{3}}{9}\arctan\frac{x}{\sqrt{3}}+C}\)
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
całka funkcji wymiernej
Brak informacji o \(\displaystyle{ Y}\) czyni radę średnio użyteczną.Lady Tilly pisze:niech \(\displaystyle{ X=x^{2}+3=a^{2}+x^{2}}\)
wtedy
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x^{2}X}=-\frac{1}{a^{2}x}-\frac{1}{a^{3}}Y}\)
amizu - rachunki wyglądają poprawnie, jedynie do zapisu (który tu powoduje pewien błąd) bym się przyczepił:
\(\displaystyle{ \int\left(\frac{1}{3x^{2}}+\frac{-1}{3(x^2+3)}\right)\mbox{d}x}\) zamiast \(\displaystyle{ \int\frac{1}{3x^2}+\frac{-1dx}{3(x^2+3)}}\)