pole powierzchni

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
xiko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 31 gru 2017, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kcynia
Podziękował: 3 razy

pole powierzchni

Post autor: xiko »

Witam,
Mam obliczyć pole powierzchni za pomocą całki, mam podane następujące wartości
\(\displaystyle{ y= 1+x , y= 1-x, x= -1}\)
Stosuję wzór całki \(\displaystyle{ \int_{a}^{b} f(x)-g(x)}\)
Wychodzi mi całka \(\displaystyle{ \int_{-1}^{0}1-x -(1+x)}\)
Licząc dalej wynikiem będzie \(\displaystyle{ -x ^{2}}\), podstawiam tutaj wartości 0 i -1.
Otrzymałem wynik, który wynosi \(\displaystyle{ 1}\), czy jest to wszystko obliczone poprawnie?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

pole powierzchni

Post autor: kerajs »

Wynik poprawny.

Poprawiłbym zapis:
xiko pisze:Stosuję wzór całki \(\displaystyle{ \int_{a}^{b} f(x)-g(x)}\)
Wychodzi mi całka \(\displaystyle{ \int_{-1}^{0}1-x -(1+x)}\)
na:
\(\displaystyle{ \int_{a}^{b} \left( f(x)-g(x)\right) \mbox{d}x}\)
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0}\left( 1-x -(1+x)\right) \mbox{d}x}\)
ODPOWIEDZ