całka

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Mice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 3 razy

całka

Post autor: Mice »

\(\displaystyle{ \int cos(x)\cdot ln(ctg(x)) dx}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

całka

Post autor: max »

Np najpierw przez części, całkując \(\displaystyle{ \cos x dx}\) i różniczkując \(\displaystyle{ \ln (\cot x)}\)...
Mice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 3 razy

całka

Post autor: Mice »

Dzieki:)
ODPOWIEDZ