Całka powierzchniowa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Całka powierzchniowa

Post autor: macik1423 »

Witam, mam do policzenia całkę:
\(\displaystyle{ \iint_{S}^{} x^3 \mbox{d}y \mbox{d}z +y^3 \mbox{d}z \mbox{d}x+z^3 \mbox{d}x \mbox{d}y}\),
\(\displaystyle{ S}\) jest zewnętrzną stroną sfery \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=1}\).

Po zastosowaniu twierdzenia o dywergencji dostaje:

\(\displaystyle{ \iiint_{V}^{} 3(x^2+y^2+z^2) \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z}\)

potem przechodzę na współrzędne biegunowe:

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \mbox{d}R \int_{0}^{2\pi} \mbox{d}\varphi \int_{0}^{\pi}3R^{4}\cos\theta \mbox{d}\theta =0}\)

dobrze jest?
szw1710

Re: Całka powierzchniowa

Post autor: szw1710 »

Wygląda OK.

EDIT. Po poniższej uwadze Szanownego Kolegi a4karo nie wygląda OK.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2017, o 22:24 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka powierzchniowa

Post autor: a4karo »

Całka \(\displaystyle{ \iiint_{V}^{} 3(x^2+y^2+z^2) \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z}\)
z dodatniej funkcji po kuli wyszła zero? A łyżka na to...
szw1710

Re: Całka powierzchniowa

Post autor: szw1710 »

Bo jest błąd w granicach całkowania w najbardziej wewnętrznej całce. Nie popatrzałem na to.
ODPOWIEDZ