Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
Wykazać, że istnieje funkcja \(\displaystyle{ f \in \mathcal{C}^\infty(\mathbb{R},[0,1])}\) taka, że \(\displaystyle{ f(x)=0}\) dla \(\displaystyle{ |x| \le \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ f(x)=1}\) dla \(\displaystyle{ |x|>1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
Wsk:
Funkcja \(\displaystyle{ h(x) =\begin{cases}e^{-1/x^2} & x>0\\0& x\leq 0\end{cases}}\)
Jest klasy \(\displaystyle{ C^{\infty}}\)
Funkcja \(\displaystyle{ h(x) =\begin{cases}e^{-1/x^2} & x>0\\0& x\leq 0\end{cases}}\)
Jest klasy \(\displaystyle{ C^{\infty}}\)
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Re: Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
Wróciłem do tego zadania, ale nie mogę sobie z nim poradzić. Przypuszczam, że należy jakoś funkcję ze wskazówki zmodyfikować?
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Re: Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
Drugą część z zerem bym zostawił. Generalnie \(\displaystyle{ e^{ \frac{-1}{x^2}}}\) zachowuje się specyficznie. Dla bardzo małych iksów te wartości są równie małe. Ale to zero tak jak nie osiągniemy.
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
Niech \(\displaystyle{ f(x) = \exp (-1/x)}\) dla \(\displaystyle{ x > 0}\), \(\displaystyle{ 0}\) w pozostałych punktach. Rozważ
\(\displaystyle{ g(x) = \frac{f(x)}{f(x) + f(1-x)}}\)
\(\displaystyle{ g(x) = \frac{f(x)}{f(x) + f(1-x)}}\)
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
Wiem, że ich nie spełnia, jednak:
- jest gładka,
- jeśli \(\displaystyle{ x < 0}\), to \(\displaystyle{ g(x) = 0}\),
- jeśli \(\displaystyle{ x > 1}\), to \(\displaystyle{ g(x) = 1}\).
- jest gładka,
- jeśli \(\displaystyle{ x < 0}\), to \(\displaystyle{ g(x) = 0}\),
- jeśli \(\displaystyle{ x > 1}\), to \(\displaystyle{ g(x) = 1}\).
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Re: Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
To funkcja nie przyjmuje wartości 1 dla wszystkich iksów większych od jedynki. Tylko przez chwilę ma taki skok.
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: Pokazać, że istnieje funkcja o własnościach.
Jeśli \(\displaystyle{ x > 1}\), to \(\displaystyle{ 1 - x < 0}\), zatem \(\displaystyle{ f(1-x) = 0}\), a co za tym idzie
\(\displaystyle{ g(x) = \frac{f(x)}{f(x)} = 1}\).
\(\displaystyle{ g(x) = \frac{f(x)}{f(x)} = 1}\).