Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
kmaro
Użytkownik
Posty: 12 Rejestracja: 12 wrz 2007, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Post
autor: kmaro » 17 wrz 2007, o 12:17
Obliczyć dł. łuku:
\(\displaystyle{ r=a \sin^2 \frac{\phi}{2}, \quad \phi \in (0,2 \pi ) , \ \ a > 0}\)
Mi wyszło, że jest równy "a". Może ktoś to sprawdzić? Z góry dziekówka
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2007, o 14:39 przez
kmaro , łącznie zmieniany 1 raz.
scyth
Użytkownik
Posty: 6392 Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy
Post
autor: scyth » 17 wrz 2007, o 12:26
\(\displaystyle{ a \pi}\)
kmaro
Użytkownik
Posty: 12 Rejestracja: 12 wrz 2007, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Post
autor: kmaro » 17 wrz 2007, o 12:32
napewno razy \(\displaystyle{ \pi}\) ?
dł. mi wyszła:
\(\displaystyle{ L=-\frac{1}{2}acos({\pi}) + \frac{1}{2}acos(0)}\)
i z tego wychodzi, że jest równy \(\displaystyle{ "a"}\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2007, o 18:30 przez
kmaro , łącznie zmieniany 3 razy.
scyth
Użytkownik
Posty: 6392 Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy
Post
autor: scyth » 17 wrz 2007, o 12:55
sorry, pomyliłem się w liczeniu...
Jeszcze wyniku nie mam :/
kmaro
Użytkownik
Posty: 12 Rejestracja: 12 wrz 2007, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Post
autor: kmaro » 17 wrz 2007, o 13:00
ja tez sie walłem wynik mi wyszedł \(\displaystyle{ "4a"}\)
\(\displaystyle{ L= -2acos(\Pi) + 2acos(0)}\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2007, o 18:30 przez
kmaro , łącznie zmieniany 2 razy.
luka52
Użytkownik
Posty: 8601 Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy
Post
autor: luka52 » 17 wrz 2007, o 14:40
kmaro , popraw zapis, bo temat wyląduje w koszu...