Witam, mam problem z rozwiązaniem takiej całki:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{\sqrt{1+e^{2x}}} \mbox{d}x}\)
Problem z całką
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Obłok Magellana
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Problem z całką
Podstawienie
\(\displaystyle{ \left|\begin{matrix}t=1+e^{2x}\\ \mbox{d}t =2e^{2x} \mbox{d}x \\ t-1=e^{2x}\\ \mbox{d}x =\frac{ \mbox{d}t }{2(t-1)}\end{matrix}\right|}\)
A dalej podstawienie:
\(\displaystyle{ \left|\begin{matrix}u=\sqrt{t}\\ \mbox{d}u=\frac{1}{2\sqrt{t}} \mbox{d}t \end{matrix}\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{matrix}t=1+e^{2x}\\ \mbox{d}t =2e^{2x} \mbox{d}x \\ t-1=e^{2x}\\ \mbox{d}x =\frac{ \mbox{d}t }{2(t-1)}\end{matrix}\right|}\)
A dalej podstawienie:
\(\displaystyle{ \left|\begin{matrix}u=\sqrt{t}\\ \mbox{d}u=\frac{1}{2\sqrt{t}} \mbox{d}t \end{matrix}\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 7 cze 2015, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Obłok Magellana
- Podziękował: 3 razy