Całka

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
karmela41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Całka

Post autor: karmela41 »

Tą cakę już podawałam, jednak nie zauważyłam, ze zrobiłam błąd.. To dośc komplikuje to zadanie, ktoś pomoże?

\(\displaystyle{ \int\sqrt{x}\ln^{2} x}dx}\)

Wielkie dzięki za pomoc przy poprzednich :*
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Całka

Post autor: Lider_M »

\(\displaystyle{ x=t^2\\
dx=2tdt}\)

więc liczymy:
\(\displaystyle{ \int 2t^2\ln^2t^2dt=8\int t^2\ln^2tdt}\) i przez części
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Całka

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \int \sqrt{x}\ln^{2} x dx =
t \frac{x\sqrt{x}\ln^{2} x}{x}dx\\
lnx=t\\
x=e^t\\
\frac{dx}{x}=dt\\
t e^t\cdot e^{\frac{1}{2}t}t^2 dt=
t e^{\frac{3}{2}t}\cdot t^2 dt=
u=t^2\quad dv=e^{\frac{3}{2}t}\\
u=2tdt\quad v=\frac{2}{3}e^{\frac{3}{2}t}\\
\frac{2t^2\cdot e^{\frac{3}{2}t}}{3}-\frac{4}{3} t t\cdot e^{\frac{3}{2}t}dt\\
t t\cdot e^{\frac{3}{2}t}dt\\
u=t\quad dv=e^{\frac{3}{2}t}dt\\
du=dt\quad v=\frac{2}{3}e^{\frac{3}{2}t}\\
\frac{2t\cdot e^{\frac{3}{2}t}}{3}-\int e^{\frac{3}{2}t}dt=
\frac{2t\cdot e^{\frac{3}{2}t}}{3}-\frac{2}{3}e^{\frac{3}{2}t}}\)


Teraz to polacz i podstaw spowrotem x POZDRO
ODPOWIEDZ