Jak y wyglądała całka po powierzchni \(\displaystyle{ \iiint _{D}xdxdydz\ kiedy \ x\geqslant 0,y\geqslant 0,z\geqslant 0, x+y+z \leqslant 1}\)
Jak by wyglądała całka z napisanymi powierzchniami po których się całkuje? Resztę mogę policzyć sam
calka po powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
calka po powierzchni
Raczej po objętości, skoro jest to całka potrójna.
A będzie to tak:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1 \int\limits_0^{1-x} \int\limits_0^{1-x-y} f(x,y,z) \, \mbox{d}z \, \mbox{d}y \, }\)
A będzie to tak:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1 \int\limits_0^{1-x} \int\limits_0^{1-x-y} f(x,y,z) \, \mbox{d}z \, \mbox{d}y \, }\)