całka z funkcji trygonometrycznej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
ImmHunter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

całka z funkcji trygonometrycznej

Post autor: ImmHunter »

\(\displaystyle{ \int{sin^5(x)dx}}\)

samo rozwiązanie do tej całki znam ale potrzeba mi jak się krok po kroku to w tym przypadku robi
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, o 17:33 przez ImmHunter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

całka z funkcji trygonometrycznej

Post autor: Lider_M »

\(\displaystyle{ =\int(1-\cos^2x)^2\sin xdx}\), no i podstawienie \(\displaystyle{ \cos x=t}\)
ODPOWIEDZ