całka z wartoscia bezwzgledna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
maciej-pop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sie 2007, o 00:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

całka z wartoscia bezwzgledna

Post autor: maciej-pop »

jak mam rozwiazac te calki?

\(\displaystyle{ \int\2x\ln |x+1| dx}\)

\(\displaystyle{ \int\ |1-2x| dx}\)

dzieki
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

całka z wartoscia bezwzgledna

Post autor: luka52 »

Rozpisz funkcje podcałkowe z definicji wartości bezwglądnej.
maciej-pop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sie 2007, o 00:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

całka z wartoscia bezwzgledna

Post autor: maciej-pop »

nie wiem:-/
bo jak to rozwale to bede mial \(\displaystyle{ \int\((1-2x)dx}\) - \(\displaystyle{ \int\((1-2x)dx}\) = 0

nie wiem. no chyba ze calke oznaczona trzeba
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

całka z wartoscia bezwzgledna

Post autor: luka52 »

Nie.
Na przykład druga całka sprowadzi się do:
\(\displaystyle{ \int |1-2x| \, dx = \begin{cases} t (1-2x) \, dx \ \ \ \mbox{dla} \ \ x q \frac{1}{2} \\ t (2x-1) \, dx \ \ \ \mbox{dla} \ \ x q \frac{1}{2} \end{cases}}\)
maciej-pop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 sie 2007, o 00:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan

całka z wartoscia bezwzgledna

Post autor: maciej-pop »

czyli beda 2 zbiory rozwiazan?
ODPOWIEDZ