\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{x^2+2x}}\)
Zauwazylem ze\(\displaystyle{ x^2 + 2x = (x+1)^2 - 1}\)ale te -1 nie pasuje do wzoru (pierwiastek z ujemnej)
Całka nieoznaczona
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka nieoznaczona
Przedstaw funkcję podcałkową w postaci sumy ułamków prostych:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2 + 2x} = \frac{1}{2x} - \frac{1}{2(x+2)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2 + 2x} = \frac{1}{2x} - \frac{1}{2(x+2)}}\)