Oblicz objętość.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Oblicz objętość.

Post autor: robert179 »

Oblicz objętosc bryły ograniczonej powierzchniami:
\(\displaystyle{ 2z=x^{2}+y^{2}}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{x^2+y^2}}\)


Wydaje mi sie, że licząc \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) objetosci obszaru, otrzymam całke:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{2}\int\limits_{0}^{2}\int\limits_{\frac{1}{2}x^{2}+\frac{1}{2}y^{2}}^{\sqrt{x^{2}+y^{2}}}dzdydx}\)
A jak zamienie sobie na wspołrzędne sferyczne, to mam:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{\frac{\pi}{4}}\int\limits_{0}^{\frac{\pi}{2}}\int\limits_{0}^{\sqrt{2}}r^{2}sin \theta dr d \psi d\theta}\)
\(\displaystyle{ \psi}\) - kat miedzy osia OX i OY
\(\displaystyle{ \theta}\) - kat miedzy płaszczyzną XY a osią OZ.
Tyle, że licząc drugą całke otrzymuje wyniku ujemny. Pewno coś źle zamieniłem przy sferycznych, tylko nie wiem co.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Oblicz objętość.

Post autor: luka52 »

Zamiast współrzędnych sferycznych znacznie wygodniej jest użyć współrzędnych walcowych (cylindrycznych).
ODPOWIEDZ