całaka
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
całaka
\(\displaystyle{ 2x+3=t\\
x=\frac{t-3}{2}\\
dx=\frac{1}{2}dt\\
\frac{1}{2}\int \frac{t-3}{2}sin(t) dt=
\frac{1}{2}\int ft(\frac{t}{2}-\frac{3}{2}\right)sin(t) dt=
\frac{1}{4}\int tsin(t)dt-\frac{3}{4}\int sin(t) dt=...}\)
POZDRO
x=\frac{t-3}{2}\\
dx=\frac{1}{2}dt\\
\frac{1}{2}\int \frac{t-3}{2}sin(t) dt=
\frac{1}{2}\int ft(\frac{t}{2}-\frac{3}{2}\right)sin(t) dt=
\frac{1}{4}\int tsin(t)dt-\frac{3}{4}\int sin(t) dt=...}\)
POZDRO