Nie wiem jakie podstawienie należy zastosować aby wyznaczyć te całki:
1. \(\displaystyle{ \int\frac{(\cos{x})^3dx}{\sqrt[3]{\sin{x}}}}\)
2. \(\displaystyle{ \int\frac{e^x}{2+e^x}dx}\)
3. \(\displaystyle{ \int\sqrt{3-x^2}dx}\)
Proszę o pomoc.
Całkowanie przez podstawienie
- qaz
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
- Podziękował: 311 razy
- Pomógł: 5 razy
Całkowanie przez podstawienie
W pierwszej podstaw \(\displaystyle{ t=\sin{x}}\) jeden cosinus z licznika poleci, zostanie cosinus w kwadracie i zapiszesz to jako różnicę jedynki i sinusa w kwadracie (z jedynki trygonometrycznej) i wtedy t za sinusa znowu ...
w drugim podstaw \(\displaystyle{ 2+e^x=t}\)
Natomiast w trzecim może to być np.: \(\displaystyle{ t=\sqrt{3}\sin{x}, t=\sqrt{3}\cos{x}}\)
w drugim podstaw \(\displaystyle{ 2+e^x=t}\)
Natomiast w trzecim może to być np.: \(\displaystyle{ t=\sqrt{3}\sin{x}, t=\sqrt{3}\cos{x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całkowanie przez podstawienie
W drugim wystarczy zauważyć, że licznik jest pochodną mianownika.
A trzeci przykład można przez całkowanie różniczki dwumiennej - podstawienie \(\displaystyle{ t = \frac{\sqrt{3-x^2}}{x}}\)
A trzeci przykład można przez całkowanie różniczki dwumiennej - podstawienie \(\displaystyle{ t = \frac{\sqrt{3-x^2}}{x}}\)