Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, w jaki sposób rozwiązuje się takie całki?
\(\displaystyle{ \iint_{D} (x+y) dx dy}\), gdzie D jest trójkątem o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(0,0),B=(1,0),C=(1,1)}\)
Chodzi mi przede wszystkim o to D tzn. jak wyznaczyć ten obszar na osi...
Całka oznaczona
- alia
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Całka oznaczona
Narysuj układ współrzędnych, zaznacz punkty A,B,C - połącz je odpowiednio, a z pewnością utworzą trójkąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 sie 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: słupsk
- Podziękował: 3 razy
Całka oznaczona
Dobrze, że nie kwadrat, bo wtedy załamałbym się całkowicie...
Całka będzie wyglądała w taki sposób:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{1} (x+y) dx dy}\)?
Czy mógłbym prosić o konkrety, bo nie rozumiem na jakiej zasadzie wyznacza się ten obszar
[ Dodano: 31 Sierpnia 2007, 18:06 ]
Jeżeli - przypuśćmy - dobrze zapisałem tą całkę, to czy w przypadku zmiany współrzędnych B na B=(0,1), zmieni się coś?
Proszę o pomoc
Całka będzie wyglądała w taki sposób:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{1} (x+y) dx dy}\)?
Czy mógłbym prosić o konkrety, bo nie rozumiem na jakiej zasadzie wyznacza się ten obszar
[ Dodano: 31 Sierpnia 2007, 18:06 ]
Jeżeli - przypuśćmy - dobrze zapisałem tą całkę, to czy w przypadku zmiany współrzędnych B na B=(0,1), zmieni się coś?
Proszę o pomoc
- alia
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Całka oznaczona
Całki nie będą mieć w obydwu przypadkach granic stałych, w końcu obszar całkowania to trójkąt, a nie kwadrat !
Narysuj obszar, ustal zakres zmienności np. x od 0 do 1, a wtedy y zmieniają się od 0 do prostej y=x. I to wyjaśnia jakie mają być granice całkowania.
Narysuj obszar, ustal zakres zmienności np. x od 0 do 1, a wtedy y zmieniają się od 0 do prostej y=x. I to wyjaśnia jakie mają być granice całkowania.