Taka całka:
\(\displaystyle{ \int{\frac{ln(x) - 1}{ln^2(x)}}dx}\)
prose o pomoc
Poprawiłem temaciczek, tak że jest teraz okejsik!...
luka52
Całka nieoznaczona
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Całka nieoznaczona
hmmm.. że tak zacznę
\(\displaystyle{ \int{\frac{ln(x) - 1}{ln^2(x)}}dx=\int\frac{1}{\ln x}dx-\int\frac{1}{\ln ^{2}x}dx}\)
Wrzucając choćby pierwszą całkę do wyskakuje dziwna funkcja LogIntegral o której niestety nie słyszałem.. hmm może jakoś inaczej by się dało za pomocą normalnych funkcji ale nie sądzę.. jak widzę póki co nikt nie ma pomysłu jak to rozwiązać a tutaj niezłe łebki więc porażka
\(\displaystyle{ \int{\frac{ln(x) - 1}{ln^2(x)}}dx=\int\frac{1}{\ln x}dx-\int\frac{1}{\ln ^{2}x}dx}\)
Wrzucając choćby pierwszą całkę do wyskakuje dziwna funkcja LogIntegral o której niestety nie słyszałem.. hmm może jakoś inaczej by się dało za pomocą normalnych funkcji ale nie sądzę.. jak widzę póki co nikt nie ma pomysłu jak to rozwiązać a tutaj niezłe łebki więc porażka
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Całka nieoznaczona
Latwiej chyba bedzie tak:
\(\displaystyle{ \int{\frac{ln(x) - 1}{ln^2(x)}}dx=
t{\frac{x(ln(x) - 1)}{xln^2(x)}}dx\\
ln(x)=t\\
\frac{1}{x}dx=dt\\
x=e^{t}\\
t \frac{e^{t}(t-1)}{t^{2}}dt=
t \frac{e^{t}t-e^{t}}{t^{2}}dt=
t \frac{e^{t}t}{t^{2}}dt-\int \frac{e^{t}}{t^{2}}dt=
t \frac{e^{t}}{t}dt-\int \frac{e^{t}}{t^{2}}dt=??}\)
Dalej pokombinuj POZDRO
\(\displaystyle{ \int{\frac{ln(x) - 1}{ln^2(x)}}dx=
t{\frac{x(ln(x) - 1)}{xln^2(x)}}dx\\
ln(x)=t\\
\frac{1}{x}dx=dt\\
x=e^{t}\\
t \frac{e^{t}(t-1)}{t^{2}}dt=
t \frac{e^{t}t-e^{t}}{t^{2}}dt=
t \frac{e^{t}t}{t^{2}}dt-\int \frac{e^{t}}{t^{2}}dt=
t \frac{e^{t}}{t}dt-\int \frac{e^{t}}{t^{2}}dt=??}\)
Dalej pokombinuj POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka nieoznaczona
Podstawienie \(\displaystyle{ t = \frac{\ln x}{x}, \quad dt = \frac{1- \ln x}{x^2}dx}\)
\(\displaystyle{ I = t \frac{- x^2 \, dt}{x^2 t^2} = - t \frac{dt}{t^2} = \frac{1}{t} + C = \frac{x}{\ln x} + C}\)
mostostalek, ta dziwna funkcja to logarytm całkowy.
\(\displaystyle{ I = t \frac{- x^2 \, dt}{x^2 t^2} = - t \frac{dt}{t^2} = \frac{1}{t} + C = \frac{x}{\ln x} + C}\)
mostostalek, ta dziwna funkcja to logarytm całkowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka nieoznaczona
soku11, na siłę to da
\(\displaystyle{ \int \frac{t-1}{t}e^t \, dt}\)
Podstawienie \(\displaystyle{ u = \frac{e^t}{t}, \quad du = \frac{t-1}{t}e^t}\)
\(\displaystyle{ \int du = u + C = \frac{e^t}{t} + C = \ldots}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{t-1}{t}e^t \, dt}\)
Podstawienie \(\displaystyle{ u = \frac{e^t}{t}, \quad du = \frac{t-1}{t}e^t}\)
\(\displaystyle{ \int du = u + C = \frac{e^t}{t} + C = \ldots}\)