Mam takie równania parametryczne:
\(\displaystyle{ x = r \cdot \cos t \cdot \left( 1 + \cos t \right) ;}\) \(\displaystyle{ y = r \cdot \sin t \cdot \left( 1 + \cos t \right) ;}\) \(\displaystyle{ 0 \le t \le 2 \pi}\)
Stosując wzór: \(\displaystyle{ \left| l\right| = \int_{0}^{2 \pi} \sqrt{ \left( x' \right) ^{2} + \left( y' \right) ^{2}}dt}\) wychodzą kosmiczne wyniki. Proszę o pomoc.
Długość łuku, równania parametryczne, całka
-
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 1 raz
Długość łuku, równania parametryczne, całka
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2016, o 21:10 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Długość łuku, równania parametryczne, całka
Nie takie straszne te wyniki:
\(\displaystyle{ x' = r(-\sin t - \sin 2t)\\
y' = r(\cos t+\cos 2t)\\
(x')^2+ (y')^2= r^2\left( 2 +2(\cos t \cos 2t + \sin t \sin 2t )\right) = r^2\left(2+2\cos t\right) = 4r^2\cos^2 \frac t2}\)
Q.
\(\displaystyle{ x' = r(-\sin t - \sin 2t)\\
y' = r(\cos t+\cos 2t)\\
(x')^2+ (y')^2= r^2\left( 2 +2(\cos t \cos 2t + \sin t \sin 2t )\right) = r^2\left(2+2\cos t\right) = 4r^2\cos^2 \frac t2}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 411
- Rejestracja: 28 cze 2011, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 1 raz