Proszę o pomoc z tymi całkami:
1) \(\displaystyle{ \int {\frac{{dx}}{{\sqrt[3]{{3x + 1}} - 1}}}}\)
2) \(\displaystyle{ \int {\frac{{dx}}{{\sqrt {2x^2 + 4x + 3} }}}}\)
3) \(\displaystyle{ \int {\frac{{x^2 }}{{2x^3 + 2x^2 + 2x}}}}\)
A w tej całce nie wiem jak to skończyć. I nie wiem czy dobrze licze ją
4) \(\displaystyle{ \int {\frac{{x^5 - 1}}{{x^4 - 5x^2 + 6}}} dx}\)
\(\displaystyle{ \int {\frac{{x^5 - 1}}{{x^4 - 5x^2 + 6}}} dx = t {xdx} + t {\frac{{5x^3 - 6x - 1}}{{x^4 - 5x^2 + 6}}} dx =}\)
\(\displaystyle{ \int {xdx} = \frac{{x^2 }}{2}}\)
\(\displaystyle{ \int {\frac{{5x^3 - 6x - 1}}{{x^4 - 5x^2 + 6}}} dx = |x^2 = t \to ft( {x^2 - 2} \right)\left( {x^2 - 3} \right)}\)
\(\displaystyle{ \int {\frac{{5x^3 - 6x - 1}}{{x^4 - 5x^2 + 6}}} dx = t {\frac{{Ax + B}}{{x^2 - 2}}} + t {\frac{{Cx + D}}{{x^2 - 3}}}}\)
\(\displaystyle{ 5x^3 - 6x - 1 = ft( {Ax + B} \right)\left( {x^2 - 3} \right) + ft( {Cx + D} \right)\left( {x^2 - 2} \right)}\)
gdy \(\displaystyle{ x = - \sqrt 2 i}\)
\(\displaystyle{ A = - 16}\)
\(\displaystyle{ B = 0}\)
...
\(\displaystyle{ - 16\int {\frac{{dx}}{{x^2 - 2}}} - t {\frac{{21x + 2}}{{x^2 - 3}}}}\)
Jak to dalej rozpisać ?
Całki
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Całki
1)
\(\displaystyle{ X=ax^{2}+bx+c}}\)
\(\displaystyle{ {\Delta}=4ac-b^{2}}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{4a}{\Delta}}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{\sqrt{X}}=\frac{1}{\sqrt{a}}ln|2\sqrt{aX}+2ax+b|+C}\), \(\displaystyle{ a>0}\)
\(\displaystyle{ X=ax^{2}+bx+c}}\)
\(\displaystyle{ {\Delta}=4ac-b^{2}}\)
\(\displaystyle{ k=\frac{4a}{\Delta}}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{\sqrt{X}}=\frac{1}{\sqrt{a}}ln|2\sqrt{aX}+2ax+b|+C}\), \(\displaystyle{ a>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Całki
\(\displaystyle{ \int\frac{dx}{x^2-2}=\int\frac{\frac{\sqrt{2}}{4}dx}{x-\sqrt{2}}-\int\frac{\frac{\sqrt{2}}{4}dx}{x+\sqrt{2}}}\) i dalej prosto już.
\(\displaystyle{ \int\frac{21x+2dx}{x^2-3}=\frac{21}{2}\int\frac{2x dx}{x^2-3}+\int\frac{2dx}{x^2-3}}\) i pierwszą całkę metodą podstawienia \(\displaystyle{ x^2-3=t}\), a drugą podobnie jak wyżej rozbijając ją na czynniki proste.
\(\displaystyle{ \int\frac{21x+2dx}{x^2-3}=\frac{21}{2}\int\frac{2x dx}{x^2-3}+\int\frac{2dx}{x^2-3}}\) i pierwszą całkę metodą podstawienia \(\displaystyle{ x^2-3=t}\), a drugą podobnie jak wyżej rozbijając ją na czynniki proste.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Całki
W drugiej można sprowadzić wnętrze pierwiastka do postaci kanonicznej a następnie zastosować podstawienie hiperboliczne lub trygonometryczne (z tym pierwszym będzie dużo mniej liczenia).