pole koła - całka podwójna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
qaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
Podziękował: 311 razy
Pomógł: 5 razy

pole koła - całka podwójna

Post autor: qaz »

Jak opisac całką podwójna we wsp. biegunowych pole ograniczone okręgiem: \(\displaystyle{ (x-1)^2+y^2=1}\), czy będzie to:
\(\displaystyle{ \int\limits_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} d\varphi t\limits_{0}^{2\cos{\varphi}} r dr}\)
bardzo proszę o pomoc...
Ostatnio zmieniony 26 sie 2007, o 12:48 przez qaz, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

pole koła - całka podwójna

Post autor: luka52 »

A gdzie jakobian przekształcenia
Awatar użytkownika
qaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
Podziękował: 311 razy
Pomógł: 5 razy

pole koła - całka podwójna

Post autor: qaz »

przeoczenie, teraz dobrze
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

pole koła - całka podwójna

Post autor: luka52 »

Teraz tak
ODPOWIEDZ