Witam!
Być może jest to już oznaka wypalenia, ale nie jestem w stanie rozwiązać tego prostego zadania:
Znaleźć pole tej części powierzchni \(\displaystyle{ x^2+y^2=2z}\), która jest zawarta wewnątrz walca \(\displaystyle{ (x^2+y^2)^2=2xy}\)
Z równania walca otrzymujemy warunek na r: \(\displaystyle{ r=\sqrt{sin2\varphi}}\).
Obliczam taką całkę: \(\displaystyle{ |D|=2\int\limits_{0}^{\frac{\pi}{2}}d\varphi\int\limits_{0}^{\sqrt{sin2\varphi}}\sqrt{1+r^2}rdr=\frac{2}{3}\int\limits_{0}^{\frac{\pi}{2}}\left[(1+sin2\varphi)^\frac{3}{2} -1\right]d\varphi=...}\) (w tym miejscu się zacinam)
Proszę o rady.
Sinus pod pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 21 kwie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm Śląski
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 21 kwie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm Śląski
- Podziękował: 16 razy
Sinus pod pierwiastkiem
Witam!
Próbowałem podstawienia \(\displaystyle{ \tan\frac{\varphi}{2}=t}\), ale i tak wpędza nas to w "kosmiczne" obliczenia (pierwiastki z wysokich potęg).
Zadanie pochodzi ze zbioru Krysickiego i Włodarskiego.
Próbowałem podstawienia \(\displaystyle{ \tan\frac{\varphi}{2}=t}\), ale i tak wpędza nas to w "kosmiczne" obliczenia (pierwiastki z wysokich potęg).
Zadanie pochodzi ze zbioru Krysickiego i Włodarskiego.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Sinus pod pierwiastkiem
Chciałbym zauważyć, że jest duża różnica jeśli chodzi o podstawianie \(\displaystyle{ t = \tan \frac{\varphi}{2}}\) i \(\displaystyle{ t = \tan \varphi}\).