No ja się nie nauczę tych całesk dlatego po raz kolejny proszę was serdecznie o pomoc i dokładne rozpisywanie w maire możliwości metody rozwiazania tych całek
1) \(\displaystyle{ \int\frac{ln|x|}{x^{4}} dx=}\)
2) \(\displaystyle{ \int\frac{(lnx)^{2}}{\sqrt{2x}} dx=}\)
3) \(\displaystyle{ \int x^{3}(ln x)^{2} dx=}\)
4) \(\displaystyle{ \int x^{n}ln x dx=}\)
4 całki nieoznaczone
- Anathemed
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 lip 2007, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 34 razy
4 całki nieoznaczone
Całki 2) i 3) obliczasz tą samą metodą, a mianowicie:
- podstawienie \(\displaystyle{ lnx = t}\)
- całkowanie przez części.
Dla przykładu rozwalę drugą całkę, bo wydaje się trudniejsza
Mamy kolejno:
a)\(\displaystyle{ lnx = t}\), stąd:
b) \(\displaystyle{ x = e^t}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{x}dx = dt}\)
Stąd: \(\displaystyle{ \int\frac{(lnx)^{2}}{\sqrt{2x}} dx= \frac{1}{\sqrt{2}}\int x^{\frac{1}{2}}(lnx)^2\frac{1}{x}dx =}\) teraz korzystając z a),b) i c) mamy: \(\displaystyle{ = \frac{1}{\sqrt{2}}\int e^{\frac{1}{2}t}t^2dt}\)
A tą całkę niszczymy poprzez całkowanie przez części tak, aby pozbyć się \(\displaystyle{ t^2}\)
Co do całek 1) i 4) - od razu całkowanie przez części polegające na wyeliminowaniu logarytmu
Edit: w zasadzie wszystkie całki można by pokonać od razu przez całkowanie przez części przez podstawienie \(\displaystyle{ lnx = t}\)
Pokażę dokładnie jak na przykład rozwalić całkę 4):
4) \(\displaystyle{ \int x^{n}ln x dx= t du*v dx}\)
\(\displaystyle{ du = x^n}\), \(\displaystyle{ v = lnx}\)
\(\displaystyle{ u = \frac{1}{n+1}x^{n+1}}\), \(\displaystyle{ dv = \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ = uv - t u*dv dx = \frac{x^{n+1}lnx}{n+1} - t \frac{x^{n+1}}{n+1} \frac{1}{x} dx = \frac{x^{n+1}lnx}{n+1} -\frac{1}{n+1} t x^n dx = \frac{x^{n+1}lnx}{n+1} -\frac{x^{n+1}}{(n+1)^2}+C}\)
- podstawienie \(\displaystyle{ lnx = t}\)
- całkowanie przez części.
Dla przykładu rozwalę drugą całkę, bo wydaje się trudniejsza
Mamy kolejno:
a)\(\displaystyle{ lnx = t}\), stąd:
b) \(\displaystyle{ x = e^t}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{1}{x}dx = dt}\)
Stąd: \(\displaystyle{ \int\frac{(lnx)^{2}}{\sqrt{2x}} dx= \frac{1}{\sqrt{2}}\int x^{\frac{1}{2}}(lnx)^2\frac{1}{x}dx =}\) teraz korzystając z a),b) i c) mamy: \(\displaystyle{ = \frac{1}{\sqrt{2}}\int e^{\frac{1}{2}t}t^2dt}\)
A tą całkę niszczymy poprzez całkowanie przez części tak, aby pozbyć się \(\displaystyle{ t^2}\)
Co do całek 1) i 4) - od razu całkowanie przez części polegające na wyeliminowaniu logarytmu
Edit: w zasadzie wszystkie całki można by pokonać od razu przez całkowanie przez części przez podstawienie \(\displaystyle{ lnx = t}\)
Pokażę dokładnie jak na przykład rozwalić całkę 4):
4) \(\displaystyle{ \int x^{n}ln x dx= t du*v dx}\)
\(\displaystyle{ du = x^n}\), \(\displaystyle{ v = lnx}\)
\(\displaystyle{ u = \frac{1}{n+1}x^{n+1}}\), \(\displaystyle{ dv = \frac{1}{x}}\)
\(\displaystyle{ = uv - t u*dv dx = \frac{x^{n+1}lnx}{n+1} - t \frac{x^{n+1}}{n+1} \frac{1}{x} dx = \frac{x^{n+1}lnx}{n+1} -\frac{1}{n+1} t x^n dx = \frac{x^{n+1}lnx}{n+1} -\frac{x^{n+1}}{(n+1)^2}+C}\)