całka wielomian przez pierwiastek

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
gnrh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2015, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: gnrh »

cześć, jestem na studiach i niestety znów matematyka mnie gnębi
proszę o pomoc - jak rozwiązać poniższą całkę? (jakich metod użyć, jak ktoś rzuci rozwiązanie to też się ucieszę, ale proszę w jakimś stopniu o wytłumaczenie)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{ x^{2} }{ \sqrt{2-x} }}\)
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2015, o 21:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: Nakahed90 »

Dzięki podstawieniu \(\displaystyle{ t^2=2-x}\) pozbędziesz się pierwiastka.
gnrh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2015, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: gnrh »

no ale co z górą?
bo przy podstawieniu będę miał
\(\displaystyle{ dt = \sqrt{x} dx}\)
więc c o dalej?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ t^2=2-x \\ 2t dt = -dx}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: Mariusz M »

Można też przez części

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{ x^{2} }{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x =-2x^2\sqrt{2-x}+\int{4x\sqrt{2-x}\mbox{d}x}\\
\int_{}^{} \frac{ x^{2} }{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x =-2x^2\sqrt{2-x}+\int{\frac{8x-4x^2}{\sqrt{2-x}} \mbox{d}x }\\
5\int_{}^{} \frac{ x^{2} }{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x =-2x^2\sqrt{2-x}+\int{\frac{8x}{\sqrt{2-x}} \mbox{d}x }\\
\int{\frac{x}{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x }=-2x\sqrt{2-x}+\int{2\sqrt{2-x} \mbox{d}x }\\
\int{\frac{x}{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x }=-2x\sqrt{2-x}+\int{\frac{4-2x}{\sqrt{2-x}} \mbox{d}x }\\
3\int{\frac{x}{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x }=-2x\sqrt{2-x}+\int{\frac{8}{2\sqrt{2-x}} \mbox{d}x }\\
3\int{\frac{x}{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x }=-2x\sqrt{2-x}-8\sqrt{2-x}+C\\
\int{\frac{x}{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x }=-\frac{2}{3}\left(x+4\right)\sqrt{2-x}+C\\
5\int_{}^{} \frac{ x^{2} }{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x =-2x^2\sqrt{2-x}-\frac{16}{3}\left(x+4\right)\sqrt{2-x}+C\\
5\int_{}^{} \frac{ x^{2} }{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x =-\frac{1}{3}\left(6x^2+16x+64\right)\sqrt{2-x}+C\\
\int_{}^{} \frac{ x^{2} }{ \sqrt{2-x} } \mbox{d}x =-\frac{1}{15}\left(6x^2+16x+64\right)\sqrt{2-x}+C\\}\)
gnrh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2015, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: gnrh »

mortan517 pisze:\(\displaystyle{ t^2=2-x \\ 2t dt = -dx}\)
czy mógłbyś (albo ktokolwiek) rozpisać to krop po kroku co z tym dalej zrobić?
miodzio1988

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ t^2=2-x \Rightarrow x=2-t^2}\)

I masz licznik
gnrh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2015, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: gnrh »

a czy moze byc takie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ t=2-x => x=2-t\\
dt=-1dx\\
-1 \int_{}^{} \frac{ t^{2} }{ \sqrt{t} }
=-1* \int_{}^{} ( t^{2} * t^{ \frac{1}{2} }
= t^{ \frac{1}{2} }}\)


czy coś tu jest źle ?
\(\displaystyle{ t^{ \frac{1}{2}}}\)to juz wiadomo jak obliczyc.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: Nakahed90 »

Jeżeli \(\displaystyle{ t=2-x}\), to \(\displaystyle{ x^2=(2-t)^2}\), a nie \(\displaystyle{ t^2}\).
gnrh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2015, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: gnrh »

czyli to w mianowniku i korzystajac ze wzoru skroconego mnozenia wyjdzie :

\(\displaystyle{ - \int_{}^{} 4t^{ \frac{-1}{2} } + \int_{}^{} 4 t ^{\frac{1}{2} } - \int_{}^{} t \frac{1}{2}}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: Nakahed90 »

Ostatnia całka jest źle.

PS. Nie zapominaj o pisaniu po czym całkujesz.
gnrh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 sty 2015, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: gnrh »

do potegi 1 i 1/2, coś mi źle wbiło. to było robione w głowie na szybko, tylko chciałem zapytać, czy można mniej więcej tak rozwiązać (sprowadzić to do podobnej postaci)...
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

całka wielomian przez pierwiastek

Post autor: Nakahed90 »

Jak najbardziej tak można.
ODPOWIEDZ