całka

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
bartek87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 maja 2007, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czerwionka
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

całka

Post autor: bartek87 »

\(\displaystyle{ \int\limits_{-\pi}^{\pi}\frac{(\cos x)^3}{1+e^x}}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

całka

Post autor: luka52 »

Podejrzewam, że całka nieoznczona jest nieelementarna, więc oznaczoną obliczysz jedynie numerycznie.
Awatar użytkownika
bartek87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 maja 2007, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czerwionka
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

całka

Post autor: bartek87 »

a właśnie że nie... jest sposób
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

całka

Post autor: g »

kazda funkcje mozna rozbic na sume funkcji parzystej i nieparzystej. calka z tej nieparzystej bedzie naturalnie 0, wiec wystarczy policzyc calke z czesci parzstej. a czesc parzysta to \(\displaystyle{ {f(x) + f(-x) \over 2}}\).
Awatar użytkownika
bartek87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 maja 2007, o 23:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czerwionka
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

całka

Post autor: bartek87 »

dla ambitnych podpowiem że najpierw trzeba zrobić podstawienie \(\displaystyle{ x=-t}\)
gościu dał nam to na collosie no i podsumował to tak: "w tym zadaniu ja byłem sprite'm a państwo pragnieniem, czyli pragnienie nie ma szans" :P
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

całka

Post autor: max »

bartek87 pisze:najpierw trzeba zrobić podstawienie \(\displaystyle{ x=-t}\)
Niekoniecznie:
W myśl tego co napisał g mamy:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{f(x) - f(-x)}{2} + \frac{f(-x) + f(x)}{2}}\)
Pierwszy składnik jest funkcją nieparzystą, więc całka z niego wynosi 0.
Drugi składnik dla \(\displaystyle{ f(x) = \frac{\cos^{3}x}{1 + e^{x}}}\) jest równy:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{\cos^{3}x}{1 + e^{x}} + \frac{\cos^{3}(-x)}{1 + e^{-x}}}{2} = \frac{(1 + e^{x})\cos^{3}x}{2(1+e^{x}) } = \frac{(1 - \sin^{2}x)\cos x}{2}}\)
całka nieoznaczona z tego to:
\(\displaystyle{ \tfrac{1}{2}\sin x - \tfrac{1}{6}\sin^{3}x + C}\)
więc szukana całka oznaczona ma wartość \(\displaystyle{ 0}\)
ODPOWIEDZ