Całka podwójna
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 21 cze 2014, o 17:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 3 razy
Całka podwójna
Mam do policzenia całkę \(\displaystyle{ \iint_{D}^{}\text{sgn} (x ^{2}-y ^{2}+2)}\) gdy \(\displaystyle{ D:\left\{ \left( x,y\right) \in \mathbb{R} ^{2}:x ^{2}+y ^{2} \le 4 \right\}}\). Otrzymam trzy całki. Dwie będą z \(\displaystyle{ -1}\)(będzie to górna i dolna część koła, które ogranicza wykres \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+2=0}\). Trzecia to całka z \(\displaystyle{ 1}\) po pozostałej części obszaru \(\displaystyle{ D}\). Zastanawiam się czy jak liczę w tych przypadkach całki z \(\displaystyle{ -1}\) czy \(\displaystyle{ 1}\), to czy nie mogę po prostu policzyć pola tych obszarów? Bo można przecież policzyć normalnie te całki, ale to chyba bardziej skomplikowane by było. Niestety nie wiem jak policzyć pola tych dwóch mniejszych obszarów.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, o 16:13 przez leszczu450, łącznie zmieniany 2 razy.
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Całka podwójna
Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem i czy na pewno dobrze napiszę, ale:
\(\displaystyle{ sgn}\) będzie albo \(\displaystyle{ 0}\), albo \(\displaystyle{ 1}\), albo \(\displaystyle{ -1}\). Całka z \(\displaystyle{ 0}\) to \(\displaystyle{ 0}\), więc omijasz.
A jak liczysz całkę z \(\displaystyle{ 1}\) to liczysz objętość tego \(\displaystyle{ D}\) o wysokości \(\displaystyle{ 1}\), czyli tak naprawdę pole. Reasumując jak wyznaczysz takie \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), gdzie daje \(\displaystyle{ 1}\) to na tym obszarze liczysz miarę tego zbioru
\(\displaystyle{ sgn}\) będzie albo \(\displaystyle{ 0}\), albo \(\displaystyle{ 1}\), albo \(\displaystyle{ -1}\). Całka z \(\displaystyle{ 0}\) to \(\displaystyle{ 0}\), więc omijasz.
A jak liczysz całkę z \(\displaystyle{ 1}\) to liczysz objętość tego \(\displaystyle{ D}\) o wysokości \(\displaystyle{ 1}\), czyli tak naprawdę pole. Reasumując jak wyznaczysz takie \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), gdzie daje \(\displaystyle{ 1}\) to na tym obszarze liczysz miarę tego zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Całka podwójna
\(\displaystyle{ x^2-y^2+2=x^2+y^2-4\,\Rightarrow\,x=\pm 1,\,y=\pm\sqrt{3}\\
\iint\limits_D\text{sgn}(x^2-y^2+2)\,dx\,dy=\iint\limits_D 1\,dx\,dy+4\int\limits_0^1\int\limits_{\sqrt{x^2+2}}^{\sqrt{4-x^2}}-2\,dy\,dx=\\
=4\pi-8\int\limits_0^1\sqrt{4-x^2}-\sqrt{x^2+2}\,dx=...}\)
\iint\limits_D\text{sgn}(x^2-y^2+2)\,dx\,dy=\iint\limits_D 1\,dx\,dy+4\int\limits_0^1\int\limits_{\sqrt{x^2+2}}^{\sqrt{4-x^2}}-2\,dy\,dx=\\
=4\pi-8\int\limits_0^1\sqrt{4-x^2}-\sqrt{x^2+2}\,dx=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Całka podwójna
Można obliczyć pola kawałkami i zsumować, ale trzeba mieć wzór na pole odcinka hiperboli.
Ta trzecia całka to suma dwóch jednakowych pól odcinków koła, dla \(\displaystyle{ x\in\left(-2;\ -1\right)}\) i \(\displaystyle{ x\in\left(1;\ 2\right)}\) oraz całka: \(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} \sqrt{x^2+2}\ dx}\) .
Ta trzecia całka to suma dwóch jednakowych pól odcinków koła, dla \(\displaystyle{ x\in\left(-2;\ -1\right)}\) i \(\displaystyle{ x\in\left(1;\ 2\right)}\) oraz całka: \(\displaystyle{ \int_{-1}^{1} \sqrt{x^2+2}\ dx}\) .