Całka z sinusem.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
piter2105
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 maja 2014, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamienica Polska
Podziękował: 3 razy

Całka z sinusem.

Post autor: piter2105 »

Do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \int x\sin ^2xdx}\)

Moje rozwiązanie:
Przez części,
\(\displaystyle{ f=x}\) \(\displaystyle{ f'=1}\)

\(\displaystyle{ g= \frac{x-\cos x\sin x}{2}}\) \(\displaystyle{ g'=\sin ^2x}\)
\(\displaystyle{ \int x\sin ^2xdx = x\frac{x-\cos x\sin x}{2} - \int \frac{x-\cos x\sin x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \int x\sin ^2xdx = x\frac{x-\cos x\sin x}{2} - \frac{x^2-\sin ^2x}{4}}\)

Czy jest poprawne? I dlaczego tak nie można? Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 3 lut 2015, o 17:04 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Całka z sinusem.

Post autor: musialmi »

Bardzo dobrze, można tak, a nawet jest to właściwa droga
piter2105
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 maja 2014, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kamienica Polska
Podziękował: 3 razy

Całka z sinusem.

Post autor: piter2105 »



Jeśli dobrze to dobrze. Najwyraźniej źle wynik przekształciłem i mi się z wolframem nie zgodziło.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Całka z sinusem.

Post autor: musialmi »

Poproś go o pochodną twojego wyniku, to się ucieszysz
ODPOWIEDZ