Mam obliczyć pole płata wyciętego z powierzchni \(\displaystyle{ z=\arctan \left( \frac{y}{x} \right)}\) walcami \(\displaystyle{ x^2+y^2=1, x^2+y^2=4}\)
Skorzystałam ze wzoru na pole płata i współrzędnych biegunowych, doszłam do całki
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \int_{1}^{2} \sqrt{1+r^2}}\) i mam problem z jej policzeniem.
pole płata
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 60 razy
pole płata
Ostatnio zmieniony 2 lut 2015, o 18:28 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skalowanie nawiasów. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.