Zbadać zbieżność całki:
\(\displaystyle{ \int_{\frac{1}{3}}^{\infty} \arctan{(3x)}(\sqrt{9x^{2}+1}-3x)dx}\)
Oszacowuję w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \arctan{(3x)}(\sqrt{9x^{2}+1}-3x) \ge \frac{\pi}{4}(\sqrt{9x^{2}+1}-3x) \ge \frac{\pi}{4}(\sqrt{4x^{2}}-3x) \ge \frac{\pi}{4}(2x-3x) \ge \\ \ge -\frac{\pi}{4}x}\)
Po obliczeniu wychodzi, że całka \(\displaystyle{ \int_{\frac{1}{3}}^{\infty} -\frac{\pi}{4}xdx}\) jest rozbieżna do \(\displaystyle{ +\infty}\), więc na mocy kryterium porównawczego całka początkowa jest rozbieżna.
Czy to jest poprawnie?
Badanie zbieżności całki
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 paź 2014, o 22:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Badanie zbieżności całki
Ta całka jest rozbieżna do \(\displaystyle{ -\infty}\) - funkcja \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4} \cdot x}\) nie osiąga nawet dodatnich wartości na przedziale całkowania.rewrite_93 pisze:Po obliczeniu wychodzi, że całka \(\displaystyle{ \int_{\frac{1}{3}}^{\infty} -\frac{\pi}{4} x \, \dd x}\) jest rozbieżna do \(\displaystyle{ +\infty}\), więc na mocy kryterium porównawczego całka początkowa jest rozbieżna.
Trzeba najpierw przekształcić:
\(\displaystyle{ { \sqrt{9x^2+1}-3x = \frac{ \left( \sqrt{9x^2+1}-3x \right) \left( \sqrt{9x^2+1}+3x \right) }{ \sqrt{9x^2+1}+3x } = \frac{ \sqrt{9x^2+1}^2 - (3x)^2 }{ \sqrt{9x^2+1}+3x } = \frac{1}{ \sqrt{9x^2+1}+3x } }}\)
a potem jakoś oszacować.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 15 paź 2014, o 22:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Badanie zbieżności całki
Czyli wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}\frac{1}{ \sqrt{9x^2+1}+3x }}\)
Ale nie mam pomysłu jak to dalej oszacować...
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}\frac{1}{ \sqrt{9x^2+1}+3x }}\)
Ale nie mam pomysłu jak to dalej oszacować...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Badanie zbieżności całki
Np. tak:
zauważmy, że dla \(\displaystyle{ x>0}\) jest \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{9x^2+1}+3x } \ge \frac{1}{6x+1}}\)
zauważmy, że dla \(\displaystyle{ x>0}\) jest \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{9x^2+1}+3x } \ge \frac{1}{6x+1}}\)