Obszar całkowania

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
trzebiec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 214
Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 74 razy

Obszar całkowania

Post autor: trzebiec »

Zapisz obszar za pomocą współrzędnych biegunowych

\(\displaystyle{ x^2+y^2=1

x^2+y^2=2

y=x

y=2x

(x,y \ge 0)}\)


Czy odpowiedź to \(\displaystyle{ 1 \le \varrho \le \sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \le \varphi \le arctg 2}\) ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Obszar całkowania

Post autor: kerajs »

Tak.
ODPOWIEDZ