problem z całką oznaczoną

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
konrad40
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 10 lut 2011, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KBK
Podziękował: 5 razy

problem z całką oznaczoną

Post autor: konrad40 »

Witam
Mam do rozwiązania tą oto całkę. Czy pomógłby mi ktoś rozwiązać to równanie?
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{l_{0}} \frac{\sin^{3}(x)}{\cos^{2}(x)}}\)

W odpowiedzi pisze że wynik powinien wyjść
\(\displaystyle{ (\frac{1}{\cos l_{0}})+\cos(l_{0})-2}\)

Bardzo proszę o pomoc forumowiczów.
Pozdrawiam
Konrad
Ostatnio zmieniony 21 sie 2014, o 20:35 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

problem z całką oznaczoną

Post autor: miodzio1988 »

Sinus rozbij na iloczyn i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
ODPOWIEDZ