Całka ze wzoru Greena
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 31 sty 2012, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Całka ze wzoru Greena
Proszę o pomoc w zadaniu: \(\displaystyle{ \int_{l}^{}Fdl}\) gdy \(\displaystyle{ F=[4x+3y,5x+2y]}\) a l obw.trójkąta o wierzch. \(\displaystyle{ (0,2),(2,0),(3,2)}\). Poradzę sobie z tym zadaniem, ale nie wiem jak określić przedział granicy całkowania dla tych całek podwójnych powstałych po zast wzoru Greena. Próbowałem tak \(\displaystyle{ 0\le x \le 3}\) oraz \(\displaystyle{ -x+2 \le y \le -2x+2}\), ale to nie gra. Jak zweryfikować te przedziały, aby pokryły tylko tę pow obwodu?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2014, o 09:47 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Całka ze wzoru Greena
1. Całki nieskierowanej nie policzysz ze wzoru Greena.
2. Jaka jest orientacja trójkąta? Zgodna z kolejnością wymiany wierzchołków?
3. Stosowane przez Ciebie skróty słów sprawiają, że nie rozumiem, co piszesz w niektórych miejscach.
4. Jak określasz przedziały całkowania, to zauważ, że inaczej sprawa wygląda dla przedziału \(\displaystyle{ [0,2]}\) i inaczej dla \(\displaystyle{ [2,3]}\) - zmieniają się dolne granice całkowania, górna pozostaje bez zmian.
2. Jaka jest orientacja trójkąta? Zgodna z kolejnością wymiany wierzchołków?
3. Stosowane przez Ciebie skróty słów sprawiają, że nie rozumiem, co piszesz w niektórych miejscach.
4. Jak określasz przedziały całkowania, to zauważ, że inaczej sprawa wygląda dla przedziału \(\displaystyle{ [0,2]}\) i inaczej dla \(\displaystyle{ [2,3]}\) - zmieniają się dolne granice całkowania, górna pozostaje bez zmian.