Witam
Mam problem z rozwiązaniem jednej całki. Nie mam pewności czy dobrze to robię.
\(\displaystyle{ \int 3 x^{2}\arctg(2x) \dd x}\)
Wyłączam \(\displaystyle{ 3}\) i robię przez części
\(\displaystyle{ 3\int x^{2}\arctg(2x) \dd x}\)
\(\displaystyle{ u=\arctg(2x)}\)
\(\displaystyle{ u'= \frac{2}{ 4x^{2} +1}}\)
\(\displaystyle{ v' = x^2}\)
\(\displaystyle{ v= \frac{1}{3} x^{3}}\)
\(\displaystyle{ 3 \left( \frac{1}{3} x^{3}\arctg \left( 2x \right) - \frac{2}{3} \int \frac{ x^{3} }{4x^{2}+1 }\dd x \right)}\)
Potem rozpatruję tylko całkę \(\displaystyle{ \int\frac{ x^{3} }{4x^{2}+1 }\dd x}\)
i robie ją przez podstawienie.
\(\displaystyle{ \int\frac{ xx^{2} }{4x^{2}+1 }\dd x}\)
\(\displaystyle{ t= x^{2}}\)
\(\displaystyle{ \dd t=2x \dd x}\)
\(\displaystyle{ \dd x= \frac{\dd t}{2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int \frac{1}{4t+1}\dd t}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{8} \int \frac{4}{4t+1}\dd t}\) -licznik jest pochodną mianownika
czyli bez kolejnego podstawiania można napisać, że
\(\displaystyle{ \int \frac{ x^{3} }{4x^{2}+1 }\dd x = \frac{1}{8} \ln \left| 4 x^{2}+1 \right| +C}\)
i wstawiam do wyrażenia na początku i dostaje, że
\(\displaystyle{ \int 3 x^{2}\arctan (2x) \xd x = x^{3}\arctan (2x) - \frac{1}{4}\ln \left| 4 x^{2}+1 \right| +C}\)
Czy moje rozwiązanie jest poprawne? Jeśli nie to proszę wskazać moje błędy.
Całka nieoznaczona z arctg
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 1 raz
Całka nieoznaczona z arctg
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, o 11:28 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (funkcje elementarne, symbol całki nieoznaczonej). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a (funkcje elementarne, symbol całki nieoznaczonej). Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 68 razy
Całka nieoznaczona z arctg
\(\displaystyle{ \int\frac{ x^{3} }{4x^{2}+1 }\dd x}\)
Ta całka jest źle policzona.
Ta całka jest źle policzona.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Całka nieoznaczona z arctg
Istotnie, nie wiem, jak mogłem to przeoczyć. Po podstawieniu \(\displaystyle{ t=x ^{2}}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{}^{} \frac{t}{4t+1}dt}\), co można zapisać jako \(\displaystyle{ \frac{1}{8} \int_{}^{} \frac{4t+1-1}{4t+1}dt}\) i rozbić na sumę łatwych do wyliczenia całek.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{}^{} \frac{t}{4t+1}dt}\), co można zapisać jako \(\displaystyle{ \frac{1}{8} \int_{}^{} \frac{4t+1-1}{4t+1}dt}\) i rozbić na sumę łatwych do wyliczenia całek.
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Całka nieoznaczona z arctg
Premislav, słusznie, to już można ładnie rozbić na
\(\displaystyle{ \frac{1}{8} \int_{}^{} \frac{4t+1-1}{4t+1}dt = \frac{1}{8}\left(\int 1 dt - \frac{1}{4}\int \frac{4}{4t+1}dt\right)}\)
gdzie jedna jest elementarna, druga logarytmiczna bo licznik jest pochodną mianownika
\(\displaystyle{ \frac{1}{8} \int_{}^{} \frac{4t+1-1}{4t+1}dt = \frac{1}{8}\left(\int 1 dt - \frac{1}{4}\int \frac{4}{4t+1}dt\right)}\)
gdzie jedna jest elementarna, druga logarytmiczna bo licznik jest pochodną mianownika