Całka krzywoliniowa...

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Całka krzywoliniowa...

Post autor: infeq »

Witam mam obliczyć taką całkę krzywoliniową skierowaną w przestrzeni. Proszę o pomoc...

\(\displaystyle{ \int_{0,2,3}^{1,1,1} y \cdot z dx + (x \cdot z + z )dy + (xy + y + 2z )dz=}\)

z jakiego wzoru to pójdzie?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2013, o 18:19 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Całka krzywoliniowa...

Post autor: yorgin »

341961.htm#p5127961

Wzór? Zamiana całki krzywoliniowej na jednokrotną.
Wolfik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 7 razy

Całka krzywoliniowa...

Post autor: Wolfik »

To nie będzie zwykła parametryzacja?
\(\displaystyle{ [x,y,z]=A+t(B-A)}\)
\(\displaystyle{ x=t}\)
\(\displaystyle{ y=2-t}\)
\(\displaystyle{ z=3-2t}\)
\(\displaystyle{ t \in <0,1>}\)
Następnie podstawiasz do wzoru na całkę liniową skierowaną .
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2013, o 21:05 przez Wolfik, łącznie zmieniany 2 razy.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Całka krzywoliniowa...

Post autor: infeq »

skąd w całce krzywoliniowej w przestrzeni można wywnioskować jak podstawić to \(\displaystyle{ t}\)? bo jak jest tylko xY to wystarczy narysować i od razu widać tą prostą łączącą punkty
Wolfik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 7 razy

Całka krzywoliniowa...

Post autor: Wolfik »

Wzór jest na to jak parametryzować prostą w przestrzeni:
\(\displaystyle{ x= A_{x}+t(B_{x}-A_{x})}\)
\(\displaystyle{ y= A_{y}+t(B_{y}-A_{y})}\)
\(\displaystyle{ z= A_{z}+t(B_{z}-A_{z})}\)
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2013, o 21:04 przez Wolfik, łącznie zmieniany 1 raz.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Całka krzywoliniowa...

Post autor: infeq »

Ok. A skąd wiadomo jak się zmienia \(\displaystyle{ t}\)?
Wolfik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 18 lut 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 7 razy

Całka krzywoliniowa...

Post autor: Wolfik »

Zmienna t to tak samo jak w przypadku dwuwymiarowym od czego do czego zmienia się x.

P.S. W parametryzacji był błąd, który już poprawiłem!
ODPOWIEDZ