Obliczyć objętość bryły:
\(\displaystyle{ \left\{ \left( x,y,z\right) \in \mathbb{R}^{3}:x^{2}+y^{2}+z^{2}<1, \sqrt{2}(x^{2}+y^{2})<z \right\}}\)
Obliczyć objętość bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 17:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Obliczyć objętość bryły
Wprowadź zmienne walcowe. Prosty rysunek:
\(\displaystyle{ r^2 \sqrt{2}<z<\sqrt{1-r^2}}\)
Wylicz jeszcze granice dla \(\displaystyle{ r}\).
\(\displaystyle{ r^2 \sqrt{2}<z<\sqrt{1-r^2}}\)
Wylicz jeszcze granice dla \(\displaystyle{ r}\).