Granice całkowania [całka potrójna]

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
lordmatiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 lut 2010, o 04:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy

Granice całkowania [całka potrójna]

Post autor: lordmatiz »

Witam.
Prosiłbym o podpowiedź jak określić granice całkowania w poniższym zadaniu:
Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami o równaniach:
\(\displaystyle{ z=x ^{2}+y ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x+y+z=7/2 \Rightarrow z=7/2 -x-y}\)

Mamy objętość więc robimy całeczkę potrójną:
\(\displaystyle{ \iiint_{V}=\iint_{S}\left[ \int_{x ^{2}+y ^{2}}^{7/2 -x-y}1 dz\right]dxdy}\)

I moje pytanie jak uzyskać granicę po x i y?
Część wspólna obu krzywych przybiera taką postać: Niestety nie bardzo wiem jak to wykorzystać...

\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}=7/2 -x-y}\)

\(\displaystyle{ x ^{2}+x= 7/2 - (y ^{2}+y)}\)

\(\displaystyle{ x(x+1) + y(y+1) = 7/2}\)

Liczę na Waszą pomoc!
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Granice całkowania [całka potrójna]

Post autor: kerajs »

lordmatiz pisze:
\(\displaystyle{ x ^{2}+x= 7/2 - (y ^{2}+y)}\)

\(\displaystyle{ x(x+1) + y(y+1) = 7/2}\)

Liczę na Waszą pomoc!
\(\displaystyle{ (x +\frac{1}{2} ) ^{2}- \frac{1}{4} +(y +\frac{1}{2} ) ^{2}- \frac{1}{4}= \frac{7}{2}}\)
lordmatiz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 3 lut 2010, o 04:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy

Granice całkowania [całka potrójna]

Post autor: lordmatiz »

Haha ale jestem tępy
no nie wpadłem na to...
Ale swoją drogą... Wyobrażałem sobie to bardziej jako elipsę niż jako okrąg...
ODPOWIEDZ