całka podwójna po ciekawym obszarze, współrzędne eliptyczne

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Al93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 maja 2011, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Pomógł: 2 razy

całka podwójna po ciekawym obszarze, współrzędne eliptyczne

Post autor: Al93 »

Jak obliczyć pole obszaru ograniczonego mniejszą elipsą, większą elipsą i prostą? konkretnie: \(\displaystyle{ \frac{ x^{2} }{25} + \frac{y ^{2} }{4} \ge 1 , \frac{ x^{2} }{225} + \frac{y ^{2} }{36} \le 1, 0 \le \sqrt{3} y \le x}\) ? mam sparametryzowane obie elipsy ale czy w postaci paramtrycznej \(\displaystyle{ r}\) dla obu elips nie będzie inne? bo wyliczając je z obu równań otrzymam za każdym razem \(\displaystyle{ 1}\)? jak rozstawić granice całkowania dla \(\displaystyle{ r}\)??
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

całka podwójna po ciekawym obszarze, współrzędne eliptyczne

Post autor: yorgin »

Zadanie można policzyć łatwo, jeżeli podzieli się je na dwie części.

1. Policzy pole kawałka większej elipsy ograniczonej podaną zależnością.

2. Policzy pole kawałka mniejsze elipsy tak samo ograniczonej.

Teraz wystarczy odjąć.

Nie ma wtedy problemu z granicami dla \(\displaystyle{ r}\).
Al93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 7 maja 2011, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Pomógł: 2 razy

całka podwójna po ciekawym obszarze, współrzędne eliptyczne

Post autor: Al93 »

A gdybym chciał to zrobić właśnie z tmyi ograniczeniami w jednej całce?;)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

całka podwójna po ciekawym obszarze, współrzędne eliptyczne

Post autor: Chromosom »

Elipsy te są do siebie podobne. Wystarczy zastosować parametryzację \(\displaystyle{ x=5r\cos\phi,\ \ y=2r\sin\phi}\).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

całka podwójna po ciekawym obszarze, współrzędne eliptyczne

Post autor: yorgin »

O, a to ciekawe, nie zauważyłem podobieństwa tych elips. Upraszcza to rachunki do jednej całki po odpowiednim przedziale promienia.
ODPOWIEDZ