całka po łuku, którym jest zwój linii śrubowej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

całka po łuku, którym jest zwój linii śrubowej

Post autor: sea_of_tears »

Oblicz całkę, gdzie łukiem k jest jeden zwój linii śrubowej
\(\displaystyle{ \int_k (y-z)dx + (z-x) dy + (x-y)dz\\
x=a\cos t\\
y=a\sin t\\
z=bt}\)



Czy moje myślenie jest dobre? Czy może chodzi o coś zupełnie innego?
\(\displaystyle{ dx = -a\sin t dt\\
dy = a\cos t dt\\
dz=bdt\\
t\in <0,2\pi>\\
\int_{0}^{2\pi} (a\sin t - bt)(-a\sin t) dt + (bt - a\cos t)(a\cos t) dt +(a\cos t -a\sin t)(b) dt}\)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, o 20:53 przez sea_of_tears, łącznie zmieniany 2 razy.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

całka po łuku, którym jest zwój linii śrubowej

Post autor: »

Zgadza się, co najwyżej w ostatniej całce można by napisać tylko jedno \(\displaystyle{ dt}\), na samym końcu.

Q.
ODPOWIEDZ