całka, łuk AB jest łukiem paraboli

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

całka, łuk AB jest łukiem paraboli

Post autor: sea_of_tears »

Oblicz całkę, gdzie łuk AB jest łukiem paraboli \(\displaystyle{ y=x^2}\) od punktu A=(1,1) do punktu B=(2,4)
a to całka do obliczenia
\(\displaystyle{ \int_{AB} (x^2-2xy)dx + (2xy+y^2)dy}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

całka, łuk AB jest łukiem paraboli

Post autor: »

Ale z czym jest problem? Przecież wystarczy sparametryzować krzywą \(\displaystyle{ (t,t^2)}\) (\(\displaystyle{ t\in [1,2]}\)) i wstawić to do całki, zamieniając ją na całkę pojedynczą.

Q.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

całka, łuk AB jest łukiem paraboli

Post autor: sea_of_tears »

po prostu nigdy tego typu nie rozwiązywałam zadań, ale już wszystko jest dla mnie jasne, dzięki za podpowiedź
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

całka, łuk AB jest łukiem paraboli

Post autor: »

30476.htm

Q.
ODPOWIEDZ